Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Cât de sănătoasă este dulceaţa?


Cine nu își amintește cu drag de anii copilăriei, când savuram la micul dejun dulceața noastră preferată făcută de bunica? Dulceața cunoaște o sumedenie de rețete putând fi preparată din cele mai neobișnuite vegetale. Am spus vegetale deoarece în afară de tradiționala dulceață de fructe (de mere, de caise, de vișine etc) există și rețete mai neobișnuite, cum ar fi cea cu trandafiri sau cu ardei iute.
 V-ați întrebat vreodată însă cât de sănătoase sunt aceste preparate și ce ar trebui să faceți pentru a le îmbunătăți din punct de vedere nutritiv? Orice analiză corectă, obiectivă, nu este tocmai măgulitoare și relevă faptul că dulceața indiferent din ce este făcută are neajunsurile sale.
 În primul rând cantitatea mare de zahăr pe care o include reprezintă o piedică împotriva stării de sănătate a organismului nostru. Dar știm cu toții că în fond, nu ceea ce mâncăm ne dăunează ci cât mâncăm, așadar evitați cu orice preț excesul atrăgând totodată atenția și copiilor asupra riscurilor.
 Al doilea dezavantaj major este că în urma procesului de fierbere, vegetalele își pierd cea mai mare parte din nutrienți.  Pentru a minima-liza aceste efecte, o soluție ar fi să preparăm dulceața de mai multe ori în cantități mai mici pentru a scurta perioada de fierbere a compoziției în vederea păstrării compușilor benefici. Pentru dulceață vor fi selectate atât fructe coapte, intens colorate și aromate cât și fructe aflate în pragul maturității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?