Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Cum putem avea energie fără cafeină?


   Cafeina este un tonic excelent al sistemului nervos central, iată motivul pentru care oamenii aleg să înceapă diminețile în compania unei cești fierbinți de cafea. Există, totuși, clipe în care dorința ori posibilitatea de a urma obiceiul dispare, de pildă, când intervine excesul, când apar simptome neplăcute, când ne simțim dependenți etc. 
   În cazul acesta se naște întrebarea: „Cum înlăturăm somnul și cum să căpătăm energie în lipsa cafeinei?”
Răspunsul este cuprins în cele 5 sfaturi de mai jos, pe care le puteți urma individual sau combinate, așa cum considerați de cuviință:
 
1. Nu lucrați cu lumina stinsă. Când aveți nevoie de atenție și trebuie „să vă meargă mintea” vă aflați probabil la birou.
Organismul este obișnuit să răspundă la schimbarea stimulilor externi, asociind alternanța zi (lumină) – noapte (întuneric) cu activitatea, respectiv, cu somnul. Iluminați încă-perea astfel încât organismul să conștientizeze na-tural începutul unei noi zile.
 
2. Respectați orele necesare de somn. Dacă repetiția, se spune, ar fi mama învățării, probabil somnul prelungit ar putea fi socotit părintele odihnei. Nu este de mirare că ne simțim lipsiți de putere atunci când dormim 4-5 ore pe noapte. Chiar dacă orele necesare de somn depind și de activitatea depusă în timpul zilei, 7-8 ore de somn constituie recomandarea standard a medicilor. 
 
3. Evaluați-vă starea emoțională. Stresul, depresia și alte stări negative din planul emoțional au un impact sporit asupra nivelului de energie. Starea prelungită de oboseală ar putea fi motivată în asemenea mod pentru mulți dintre noi. Solicitați ajutorul medicului fără să stați pe gânduri dacă simțiți nere-guli în legătură cu dvs.
 
4. Căutați să realizați lucruri care vă încântă. Este o posibilitate de a evita rutina. Fie că programați o întâlnire cu persoana dragă sau că vă gândiți cu ce delicii să surprindeți familia în a doua parte a zilei, rezultatele ar trebui să apară.
 
5. Nu zăboviți în pat. Apăsând butonul „Snooze” al soneriei, nu facem decât să amânăm și să complicăm și mai mult începutul zilei, însă fără vreo implicație avantajoasă pe termen lung. Este posibil ca după duș, în 10-15 minute, să ne simțim deja în formă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?