Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Piaţa Moldovei, pregătită pentru miei


Piața Moldovei din Focșani este gata să-i primească pe toți comercianții de carne de miel din județ. Cârligele, tarabele și spălătoarele sunt pregătite să găzduiască mieii tăiați special pentru Paște. Sectorul special amenajat a fost controlat, ieri, de primarul Decebal Bacinschi, directorul Administrației Piețelor Focșani, Fănică Popa și directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Mirel Iordache. Crescătorii tradiționali de animale din județ au așteptat săptămâna Paștelui pentru a aduce în piețe miei născuți anul acesta. „Am amenajat spații pentru aproximativ 60 de comercianți. Am pus cârlige unde pot fi agățați mieii, suluri de hârtie, spălătoare, pubele speciale pentru acest sector și plastic pe tarabe. Totodată, am încercuit zona pentru o delimitare mai bună. Am primit deja circa 15 cereri și de mâine (n.r. azi) carnea de miel va putea fi vândută”, a declarat Fănică Popa. După ce s-a învârtit puțin printre mese, directorul Mirel Iordache a spus că este în regulă și că vânzările pot începe.
Administrația Piețelor a impus și câteva condiții pentru comercializare astfel că cei care sacrifică mieii în altă parte decât în abatoarele autorizate sanitar-veterinar nu au voie să intre în piață. De asemenea, comercianții trebuie să aibă pe carne marca de sănătate, mijlocul de transport trebuie să fie igie-nizat corespunzător și autorizat sanitar-veterinar, vânzătorii vor purta echipament sanitar de protecție curat, halate sau șorțuri, iar normele de igienă în transportul, manipularea și comercializarea cărnii de miel vor fi respectate întocmai. Toate acestea sunt pentru „prevenirea apariției unor episoade nedorite de îmbolnăviri ale consumatorilor”. Taxa pentru închirierea unei mese în sectorul special amenajat pentru comercializarea mieilor este de 13,5 lei pentru o zi, taxa specială pentru activități sezoniere.
Anul trecut prețul mieilor în piețe a oscilat în funcție de data când au început vânzările.
Inițial carnea de miel se vindea în Piață cu 20 de lei, iar în ajun de sărbătoare a scăzut la 17 lei/kg. Cu o zi înainte de Paște, mieii vii care până atunci se vindeau cu 12-13 lei kilogramul au ajuns și la 9 lei kilogramul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?