Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Păpădia, bună pentru combaterea mai multor boli


Afecțiuni pentru care se recomandă: gastrite hiperacide, dischinezii biliare cu tulburări intestinale, obezitate, gută, reumatism, arteroscleroză, varice, ulcer varicos; diabet, insuficiență renală cronică, eczeme; acnee; anemie; constipație, hemoroizi; varice.
Această plantă este, prin excelență, un drenor hepatic și un stimulent al activității ficatului, fiind recomandată și în tratamentul cirozei hepatice, și al litiazei biliare în forme ușoare.
 
Calități curative și acțiune farmaceutică
Inulină, rezine, tanin, mucilagii, substanță amară, fitoncide, fitosteroli, colină, acid cafeic, alcooli triterpenici specifici. Coleric-colagog, norma-lizează circulația sângelui, stimulează secrețiile salivare, gastrointestinale, hepatice, diuretic, depurativ, cu eli-minare masivă de colesterol, adjuvant al reechilibrării glandulare.

Recomandări
 – sirop din plantă de păpădie pentru detoxifiere și insuficiență renală cro-nică: se recomandă zilnic să se bea un litru de ceai din rădăcină și frunze de păpădie, mătase de porumb și teci de fasole, în părți egale.
 Acneea – siropul de păpădie în cure îndelungate favorizează detoxifierea și realizează un anumit reglaj hormonal, necesar pentru vindecarea acestei afecțiuni.
 – pentru consum: salată din frunze de păpădie pentru:
 Anemie – salată de păpădie și 200 ml suc de sfeclă roșie pe zi și 50 ml suc de urzică;
 Diabet – o cură de câteva săptămâni, cu tije și frunze de păpădie, corelată cu o alimentație adecvată. Se folosesc doar tijele și eventual salată, siropul de păpădie cu miere fiind, evident, contraindicat în această afecțiune;
 Eczeme – o cură de două săptămâni cu păpădie, corelată cu un regim crudivor (70% din hrană numai din crudități). Efectul curei cu păpădie este amplificat dacă se consumă zilnic un litru de ceai de trei-frați-pătați;
 Constipație, hemoroizi, obezitate – sunt ameliorate de păpădia proaspătă – reglează tranzitul intestinal și activitatea ficatului, favorizează scăderea în greutate, curăță și întărește pereții vaselor de sânge; Dischinezia biliară, hepatită;
 Varice – tratamentul intern cu tije proaspete sau cu sirop de păpădie este favorabil stopării varicelor.
– cataplasmă din frunze de păpădie pentru vindecarea leziunilor de orice tip (răni, răni post-operatorii)
 
Preparare , pentru consum
Cu pălăria ei înmuiată în soare, păpădia este simbolul purificator al lunii aprilie. Cura cu tije de păpădie este simplă și de mare efect: se mănâncă pe stomacul gol, cu un sfert de oră înainte de masa de prânz, 5-10 tulpini de păpădie neînflorită, timp de 10-14 zile.

Siropul de păpădie proaspătă
Se culege păpădia cu tot cu rădăcină și frunze, cu atenție să nu rănim rădăcina, deoarece prin rană se va scurge tot latexul în care sunt concentrate principiile terapeutice. După cules, se spală bine întreaga plantă cu apă rece, apoi se lasă puțin la scurs și zvântat. Pe o planșetă se toacă foarte mărunt cu un cuțit planta întreagă, după care se pune imediat, înainte să se oxideze, cu tot cu suc, într-un borcan pe două treimi umplut cu miere lichidă. Se amestecă bine conținutul și se lasă la temperatura camerei, să se macereze. Se formează un sirop din care se ia înainte de fiecare masă 1-3 lingurițe, timp de minimum 12 zile.

Salată din frunze de păpădie
Un pumn de frunze de păpădie proaspăt culeasă se spală și se taie mărunt. Se amestecă cu zarzavat tocat mărunt – mărar și pătrunjel, se adaugă puțin ulei (presat la rece) și o jumătate de linguriță de oțet de mere. Se lasă cinci minute să se marineze, apoi se consumă fără nimic altceva (eventual doar cu o felie de pâine neagră). Această salată se administrează de două-trei ori pe zi, la începutul meselor.

Cataplasmă
 – se ia un mănunchi de frunze proaspete bine spălate, se strivesc cu un sucitor, se ung cu puțină untură de porc curată și se aplică direct pe rană. Se schimbă de două-trei ori pe zi, se fixează prin acoperire cu un bandaj ușor (se și poate umbla bandajat în acest fel). După câteva săptămâni, le-ziunile se vindecă și culoarea roșie-albăstruie dispare.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?