Un grup de prestigioși specialiști internaționali în arta culinară, între care francezul Michel Bras, va consilia prima „universitate gastronomică” din Spania, care urmează să-și deschidă porțile în 2011 la San Sebastian /Å¢ara Bascilor/, relatează AFP. Ei s-au reunit luni, la San Sebastian, pentru a forma „Consiliul internațio-nal” prezidat de spaniolul Ferran Adria, șeful faimosului restaurant El Bulli în Catalonia. Basque Culinary Center /Centrul culinar basc/ își va deschide porțile la jumătatea anului 2011 sub egida Univesității private basce din Mondragon și va propune o licență în „Arte culinare” și un masterat în „Inovație și gestiune în bucătărie superioară”. Aceasta va fi prima facultate gastronomică în Spania și a doua în Europa după Universitatea Åtiințelor Gastronomice din Italia, cu sediul în Piemont și în Emilia-Romagna /nordul țării, cu reședința în Bologna/. Investiția pentru constituirea ei este de 14 milioane de euro. În afară de Adria și Bras, grupul constituit luni are și alți prestigioși maeștri în arta culinară precum britanicul Heston Bluementhal /restaurantul Fat Duck/, danezul Rene Redzepi /restaurantul Noma din Copenhaga/, japonezul Yukio Hattori, brazilianul Alex Atala, perua-nul Gaston Acurio, italianul Massimo Bottura și america-nul Dan Barber.