Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Chinezii sunt pregătiţi să investească în România


România și China se găsesc în fața unor sarcini comune, acelea de a dezvolta economiile proprii și de a crește nivelul de trai al populației, a declarat, miercuri, la Palatul Parlamentului, Li Changchun, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.
Oficialul chinez s-a aflat la București, într-o vizită oficială, în fruntea unei delegații numeroase de oameni politici și jurnaliști chinezi, care a inclus mai multe întâlniri cu președintele Senatului, Mircea Geoană, parlamentari reprezentând toate partidele politice și foști ambasadori ai României la Beijing.
‘De când am pășit pe meleagurile țării dumnea-voastră, sentimentele de prietenie pe care le nutrește poporul român față de poporul chinez ne-au făcut să ne simțim înzecit învăluiți de o prietenie căldă și o cordialitate deosebită, ca un vânt blând și plăcut de primăvară ce adie spre noi. Aș dori să folosesc acest prilej ca în numele Guvernului și poporului Chinei să vă adresez dumneavoastră, celor prezenți aici, și prin dumneavoastră poporului prieten român un salut cordial și bune urări’, a spus oficialul chinez.

El a evidențiat faptul că, ‘pentru prietenii care se cunosc bine nu contează distanța’, pentru că ei se simt apropiați ca vecinii, chiar dacă se află unul de altul la mii de kilometri. Oficialul chinez a remarcat că ‘România ca și China se găsesc în fața unor sarcini comune: acelea de a dezvolta economia, a îmbunătăți traiul poporului, a stimula extinderea serviciilor sociale’. ‘În prezent, țările europene, inclusiv România au suferit în grade diferite de pe urma influenței crizei financiare internaționale, astfel că sarcina refacerii și dezvoltării economiei a devenit extrem de grea. România se bucură de o poziție geografică excelentă, de resurse umane de o înaltă formație, de o bună bază a producției, după cum și în ceea ce privește accelerarea construcțiilor în infrastructură, dezvoltarea noilor ramuri de producție, extinderea cooperării economice spre exterior nutrește o puternică dorință și dispune de condiții bune’, a spus Li Changchun.
El a lansat și câteva propuneri: intensificarea contactelor între conducătorii celor două popoare, între li-derii politici, sporirea cunoașterii și încrederii reciproce, dezvoltarea relațiilor econo-mice și a turismului, a ‘circulației umane’ și, nu în ultimul rând, dezvoltarea relațiilor cu România în calitate de ‘prieten și partener al Chinei în Uniunea Europeană’.

Președintele Senatului, Mircea Geoană a afirmat că dezvoltarea financiară a Chinei nu influențează doar evoluțiile asiatice, ci a întregii economii globale, iar faptul că modelul de dezvoltare chinez va baza pe o relație mai echilibrată între exporturi și dezvoltare internă reprezintă o mutație strategică pe plan global.
La rândul său, vicepreședintele Senatului, Cristian Diaconescu, a subliniat că România va rămâne același prieten statornic al Chinei și a salutat evoluția relațiilor economice precum și determinarea acestei țări de a întări relațiile cu România indiferent de ‘vremea din instituțiile internaționale’ – așa cum s-a exprimat oficialul chinez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?