Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Brambureală în poliţie


Reorganizarea poliției din mediul urban ar putea începe chiar în prima zi a lunii următoare. Potrivit polițiștilor vrânceni, în mediul rural schimbările ar putea începe în această vară. „Sunt multe variante, dar nu s-a luat încă o decizie.  S-a mai cerut un set de propuneri din partea Inspectoratelor și se analizează. De asemenea, se fac consultări și cu primarii din comune. Nu este o decizie ușor de luat”, spune șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea, comisarul șef Ionel Popescu.

Astfel, de luna viitoare, polițiștii de proximitate se vor numi sectoriști. Ei nu-și vor schimba doar numele, ci vor avea și atribuții sporite. Înainte, sectoristul avea în responsabilitate o anumită zonă din oraș, pe care o cunoștea foarte bine. El avea ca atribuții rezolvarea cazurilor mai puțin complicate, cum ar fi furturile mărunte, cele de animale, cazurile de violență în familie, făcând totodată activitate de informare și prevenire în rândul populației din sectorul său. Inspectorul șef al IPJ Vrancea, comisarul șef Ionel Popescu, a precizat că reorganizarea polițiștilor de proximitate s-ar putea întâmpla din luna mai, dar că deocamdată nu se știe nimic cu exactitate. „Există posibilitatea ca de luna următoare să intervină această reorganizare, dar deocamdată nu se știe cu exactitate ce va fi. Sunt niște pași care trebuie urmați și se lucrează la acest aspect. Reorganizarea în mediul urban este mai simplă de făcut, spre deosebire de cea din mediul rural. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla”, a spus comisarul șef Ionel Popescu.
Dacă măsurile pentru mediul urban sunt cât de cât clare, în mediul rural nu este la fel de simplu. Varianta de reorganizare a poliției din mediul rural nu a fost încă stabilită și, drept urmare, nu se știe dacă se vor desființa sau nu posturile de poliție, așa cum se vehiculează de câteva luni bune. Åžeful IPJ Vrancea susține că se fac analize și că procesul de reorganizare va mai dura. „Sunt multe variante dar nu s-a luat încă o decizie. S-a mai cerut un set de propuneri din partea Inspectoratelor și se analizează. De asemenea, se fac consultări și cu primarii din comune. Nu este o decizie ușor de luat”, a adăugat comisarul șef Ionel Popescu.

Propuneri peste propuneri

Conducerea IPJ Vrancea a mai făcut pro-puneri conducerii Ministerului Administrației și Internelor. În urmă cu ceva timp, polițiștii afirmau că cea mai bună variantă ar fi aceea ca, odată cu reorganizarea poliției, în Vrancea să funcționeze atât posturi de poliție, cât și secții. În urma analizelor efectuate, oamenii legii au ajuns la concluzia că aceasta ar fi cea mai bună variantă, motiv pentru care au trimis-o și la București, spre a fi analizată de superiori. Acum, șefii Poliției Române au cerut un alt set de propuneri, semn că cele de acum câteva luni nu sunt pe placul lor.
Atunci, polițiștii spuneau că s-a propus înființarea unor secții rurale de poliție, care să funcționeze atât la nivelul subunităților actuale, cât și în locațiile unor posturi de poliție și să arondeze 7-9 comune. Secțiile rurale ar fi trebuit să fie încadrate cu doi ofițeri și trei agenți sau cu trei ofițeri și doi agenți. Polițiștii vrânceni afirmau atunci că se puteau înființa la nivelul județului 10 secții rurale de poliție cu personalul existent și fiecare secție ar fi putut avea cel puțin un  autoturism. Astfel, organizarea activităților și a intervențiilor la evenimente ar fi fost cu mult ușurată și ar fi fost eliminate intervențiile cu un singur lucrător de poliție.
Până una alta, procesul de reorganizare a Inspectoratelor de Poliție Județene este lung și anevoios, mai ales că durează ca șefii Poliției Române să se decidă cu privire la varianta ce trebuie aleasă. Cert este că ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș, și-a propus ca procesul de restructurare și reorganizare a MAI și a tuturor structurilor aflate în subordine să se încheie în acest an, urmând ca la final să se ajungă undeva la 132.000 de angajați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?