Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Viitorii preoţi îşi caută nevestele la… matrimoniale


Ocupația de preoteasă este, acum, la doar un click distanță și asta pentru că viitorii preoți au un site propriu, pe care dau anunțuri că își caută fete cuminți și cu frică de Dumnezeu. Dacă vrei să te invidieze enoriașele, iar familia să se bucure că ți-ai făcut un viitor, nu-ți rămâne decât să te înregistrezi pe site-ul matrimonial www.Cetatea-Creștină.org și să spui cât de smerită ești și de câte ori pe lună participi la Liturghie. Butonul de intrare, inscripționat „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă!”, îți spune clar că nu este o glumă…

În prezent, din județul Vrancea, sunt înregistrate cinci pretendente la statutul de preoteasă și cinci bărbați care își caută jumătatea pentru a se putea hirotoni. Viitoarea preoteasă trebuie să le aibă cu biserica, să fie neîncepută, de preferat, și să arate cât de cât bine. El are, de obicei, studii superioare și vorbește frumos despre el.
Pe site, mai întâi utilizatorii sunt întrebați dacă sunt pro sau contra ecumenismului, apoi urmează întrebarea la modă „Ascultați manele?”. Întrebarea a primit până acum numai răspunsuri negative, că doar e la modă să negi că asculți manele, când în realitate e taman pe dos.
Fie că e din Focșani, Dumitrești, Adjud sau Slobozia Ciorăști, viitorul preot se călăuzește în viață după cuvântul lui Dumnezeu, care a zis „Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și-l supuneți”. Plăcerea trupească e la mare căutare, dar mai pe ascuns. Fiecare membru înregistrat trebuie să răspundă la câteva întrebări care definesc mai târziu profilul. La secțiunea „Ce sperați să găsiți pe acest site”, Ioan Varlam Dinu din Slobozia Ciorăști scrie că ar vrea „împăcare fizică și sufletească cu o persoană care îmi împărtășește simțămintele și dragostea pentru credință”. Nicu, din Focșani, e puțin mai sincer și spune pe șleau că este „un om păcătos cu nădejde în Dumnezeu”. Ce caută el pe site-ul de matrimoniale? Un suflet bun. Are aproape 40 de ani și un copil dintr-o căsătorie anterioară, dar încă mai speră că poate găsi o fată cu frica lui Dumnezeu. Un alt bărbat, care spune că este din Vrancea și are 49 de ani, își face caracterizarea în amănunt, însă cu foarte multe greșeli de gramatică. „Am 49 de ani, 85 de kilograme, 1,75 metri înălțime, șaten cu ochii albaștri. Sunt un bărbat sincer, romantic, tandru, sensibil. Îmi (sâc!) place să respect, iar la rândul meu să fiu respectat, numai așa se poate forma o pereche, fără minciuni s-au (sâc!) mai știu eu ce…”, lasă să se înțeleagă vrânceanul. Nu are pretenții la jumătate, vrea ori o doamnă, ori o domnișoară, dar „care mai are încă credință în Dumnezeu”. La sfârșit, după ce face pomelnicul dorințelor sale, cere ajutor de la Dumnezeu în vederea împlinirii. Valentin, din Focșani, are puțin peste 30 de ani și caută „jumătatea pentru a merge împreună pe calea mântuirii”. După cum spune, este sincer, liniștit, nu bea, nu fumează și are și studii superioare. Un CV bun pentru o viitoare parteneră de „mântuială”.

Femeile nu ascultă manele

Mironosițele aspirante la calitatea de preoteasă se recomandă sfios Cristina, Maria, Ioana sau Vasilica. Prima merge mai rar la biserică și are și copii dintr-o căsnicie eșuată. Nu are mari șanse, însă cu ajutorul lui Dumnezeu totul e posibil, mai ales când teologul are postul păstrat de tata-părinte și trebuie să se grăbească să nu-l piardă. Babele din sat o să aprecieze gestul tânărului cu barba-n furculiță de a lua o femeie cu un copil pentru a avea grijă de sufletul lui. Nici în rândul femeilor manelele nu au mai multă căutare. Dacă ecumenismul este acceptat pe alocuri, manelele sunt refuzate categoric. Cristina știe bine ce vrea. „Mă numesc Cristina. Locuiesc în Focșani. Am un respect deosebit pentru valorile morale, spirituale. Îmi displace ipocrizia, lingușeala. Pe acest site sper să găsesc un om cu principii morale, sănătoase”, scrie sora duhovnicească. În schimb, Maria promite mai mult. Este din Adjud, fidelă și romantică și, foarte important, participă deseori la Sfânta Liturghie. Spovedania e la rândul ei un criteriu esențial de departajare, de care trebuie să ții seama pentru a putea ajunge cât mai aproape, fie și virtual, de inima alesului.
Administratorii avertizează că, între creștini, se pot strecura și es-croci, care nu vor decât să profite de naivitatea sau buna-credință a aspirantelor la titulatura de preoteasă. „Dumneavoastră veți putea decide singuri, în urma unor schimburi de e-mail-uri, dacă persoanele care se expun pe acest site – în vederea căsătoriei – sunt sincere și îndeplinesc sau nu condițiile dorite”, e unul dintre mesajele de avertizare ale administratorilor site-ului.

Epifanie dă „like”, dar numai în anumite condiții

Cu toate că această metodă de agățat nu este „omologată” de Bise-rica Ortodoxă Română, tinerii sunt liberi să flirteze unde poftesc. Dacă vine vorba de relații intime, foia se schimbă. Aici trebuie să-și pună pofta-n cui, pentru că încalcă ultima poruncă din Decalog și asta nu e pe placul Domnului, care trece prin fibra optică.
Metoda este considerată disperată de purtătorul de cuvânt al Episcopiei Buzăului și Vrancei, Adrian Ionescu. Fețele bisericești se detașează de întâlnirile virtuale, însă nu au nimic împotrivă, dacă nu se încalcă cuvântul Domnului. „Patriarhia nu are legătură cu acest subiect. Nu a dat binecuvântare pentru acest site. Simpla prezență a teologului pe acest mediu de socializare nu-l incriminează de fapte imorale. Dacă se pune pe internet în pielea goală, sigur că nu putem să fim de acord”, este de părere Adrian Ionescu, unul dintre aleșii Domnului, care a cunoscut-o pe cea care-i va fi preoteasă în biserică, fără wireless sau megabiți.
Totuși, dacă viitorii miri se cunosc pe internet și se dovedește că nutresc unul față de celălalt sentimente nobile, la hirotonie, Preafericitul Episcop Epifanie nu va ține cont că mireasa i-a dat „accept” mirelui pe site-ul de matrimoniale duhovnicești. Probleme sunt în momentul în care  s-a murdărit așternutul mai devreme decât în noaptea nunții. „Sunt probleme când se dovedește că a făcut păcat înainte de cununie”, ne-a spus preotul Ionescu. Omenește vorbind, părintele îi privește ca pe niște disperați pe cei care apelează la site pentru a-și găsi consoarta. „E pro-blema fiecăruia cât de disperat este sau nu. Fie depui jurământul de celibat și rămâi preot fără soție, fie te căsătorești și primești hirotonie”, împarte dreptatea alesul Ionescu. 
Pe site nu sunt încurajate căsătoriile interconfesionale, diversitatea culturală nefiind pe placul Domnului, potrivit administratorilor. „Neavând aceeași credință, aceeași limbă și aceleași obiceiuri și tradiții culturale și de familie, în mod firesc, aceste cupluri au un mod deosebit de viață, care diferă de cel obișnuit sau tradițional, cu efecte negative asupra celor doi soți. Oricum, latura religioasă este cea afectată poate cel mai mult”, cred fondatorii site-ului matrimonial, cu accente duhovnicești.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?