Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Raportul Departamentului de Stat al SUA sancţionează discriminarea romilor


Organizațiile membre ale Alianței Civice a Romilor din România (ACRR) apreciază că Raportul Departamentului de Stat al SUA, privind respectarea drepturilor omului în 2010, este obiectiv și sancționează discriminarea romilor de către autoritățile din România. „Ultimul Raport al Departamentului de Stat al SUA, privind respectarea drepturilor omului in 2010, sancționează discriminarea romilor din România de către autorități și declarațiile rasiste ale politicienilor români de cel mai înalt rang, de la președintele Traian Băsescu și ministrul Afacerilor Externe, Theodor Baconschi, până la deputatul Silviu Prigoană și europarlamentarul Gigi Becali”, se arată într-un comunicat remis de ACRR, alianță ce reunește 29 de organizații neguvernamentale rome.
„Raportul este unul obiectiv și surprinde foarte bine realitățile din România. Concluziile acestui raport ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru guvernanții români și pentru clasa politică romanească. Declarațiile rasiste ale acestora dau o imagine negativă României în exterior. Sper ca raportul Departamentului de Stat al SUA să determine Guvernul României și clasa politică românească să abordeze serios problemele romilor”, afirmă David Mark, directorul executiv al ACRR.

„Grupuri de romi s-au plâns de brutalitatea poliției, inclusiv de bătăi și hărțuiri, care au devenit rutină. Mass-media națională și internațională și observatori au raportat discriminarea pe scară largă împotriva romilor. Stereotipurile și utilizarea limbajului discriminatoriu împotriva romilor au fost larg răspândite. Jurnaliști și înalți oficiali din guvern au făcut declarații care au fost privite ca discriminatorii de către membrii comunităților de romi”, se arată în raport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?