Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

O ambulanţă la 10.000 de oameni!


Åžtim cu toții că sistemul medical este în moarte clinică, mai ales că ne izbim de acest lucru în viața de zi cu zi. Serviciul de Ambulanță Județean (Vrancea) se confruntă cu puternica subfinanțare a sistemului medical, mai ales prin lipsa ambulanțelor și a medicilor. Parcul auto al SAJ Vrancea numără 44 de mașini, dintre care 32 de ambulanțe sunt pentru urgențe, care pot asigura urgențele majore catalogate „cod roșu” și pe cele medii, identificate cu „cod verde”. Celelalte sunt de transport pacienți, în număr de opt, și de consult la domiciliu. Dacă facem un calcul simplu, ne dăm seama că la o populație de peste 400.000 de locuitori cât are Vrancea, revine o ambulanță la 10.000 de vrânceni, deoarece echipajele de consult la domiciliu nu pot onora urgențele. Potrivit managerului SAJ, medicul Cristian Onia, și ambulanțele de transport pacienți pot asigura urgențele, dar acestea sunt mai puțin dotate față de cele de urgență. „Eu sper că anul acesta să primim câteva mașini noi, mai ales că Ministerul a anunțat că va achiziționa 250 de ambulanțe noi. Cei de la Minister ne cunosc situația și sper să primim mașini noi”, a declarat Cristian Onia. Potrivit statisticilor realizate de reprezentanții SAJ, ambulanțele au ajuns la solicitările venite din mediul urban într-un interval de 4,40 minute pentru urgențele „cod roșu”, și în 5,45  minute pentru urgențele catalogate drept „cod verde”.
În mediul rural, timpii de răspuns sunt mai mari, la urgențele „cod roșu” ajungându-se în aproximativ 14 minute, iar la cele de „cod verde” în aproximativ 16 minute. Lipsa de mașini nu este singura problemă cu care se confruntă SAJ Vrancea, unitatea având și un deficit de cinci medici și 23 de asistenți medicali.
SAJ Vrancea are 10 substații de ambulanță, la Adjud, Panciu, Mărășești, Odobești, Reghiu, Vidra, Năruja, Dumitrești, Dumbrăveni și Măicănești, deservite de 44 de ambulanțe și 250 cadre medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?