Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

350 de copii furaţi de dreptul la educaţie


Familiile de romi din Slobozia Bradului nu își pot trimite copiii la grădiniță nu pentru că nu și-ar dori, ci pentru că nu există suficient spațiu pentru a-i primi pe toți. În acest an școlar, la Slobozia Bradului există o singură grupă mare de grădiniță unde încap doar 25 de elevi. Alți 75 sunt privați de dreptul lor la educație din lipsa spațiului. Mai mult, 350 de copii ar trebui să înceapă grădinița la toamnă însă cu sacrificii uriașe făcute din partea autorităților locale, abia dacă se va găsi loc pentru o sută de prichindei. Numărul preșcolarilor și școlarilor din Slobozia Bradului crește de la an la an. Numai în anul 2010, aici au fost înregistrate 459 de nașteri! Autoritățile locale și cadrele didactice spun că oamenii acuză că se face discriminare, întrebându-se pe ce criterii se face trierea copiilor ce sunt, totuși, înscriși pe puținele locuri din grădiniță.

Primarul Valerică Zamfirescu susține că a prezentat si-tuația de-a dreptul disperată în care se află copiii din comună, în nenumărate adrese pe care le-a înaintat Guvernului, Mi-nisterului Educației dar și Inspectoratului Åžcolar Județean. În toate acestea, edilul solicita sprijin pentru implementarea unei noi infrastructuri școlare, având în vedere că cea actuală este cu mult depășită de situația reală. Din 2006, de când au fost înaintate primele adrese și până acum s-au scurs ani buni, însă autoritățile centrale au dat dovadă că nu sunt interesate să soluționeze problema existentă la Slobozia Bradului. După mai bine de patru ani de așteptare în zadar, Primăria din Slobozia Bradului a primit, ieri, o notă de la Minister prin care se aducea la cunoștință că obiectivul se află în studiu tehnico – economic!!! „Din anul 2009 sunt probleme cu locurile preșcolarilor la grădiniță. Slobozia Bradului cred că este în top în ceea ce privește situația demografică. Este o explozie demografică la Slobozia Bradului. În momentul când am implementat programele pentru infrastructură școlară, împreună cu Inspectoratul Åžcolar și Ministerul Educației, spațiul acoperea necesarul de școlarizare. Asta se întâmpla prin 2006. Dar gândiți-vă că numai în anul 2010 avem 459 de nașteri la Slobozia Bradului! Avem adrese înaintate pentru o grădiniță de minim opt clase, numai la Slobozia Bradului. Din 2008 tot înaintez adrese la Guvern, la Inspectoratul Åžcolar, la Mi-nisterul Educației. Abia acum am primit, după 4 ani de demersuri făcute la Minister, o adresă de la ei. Ni s-a spus că grădinița de la Slobozia Bradului este în faza de studiu tehnico-economic. Asta se întâmplă după patru ani de zile în care am insistat să primesc un răspuns. Este bătaie de joc! Nu cred că 2011 ne va prinde cu obiectivul acesta nou și dau pe bună dreptate populației dreptul să ne acuze. Era mai mult interes din partea Inspectoratului Åžcolar pentru loca-litățile care aveau populație în creștere. Acum probabil pentru că sunt și primar liberal, opresc fondurile, ne tratează cu total dezinteres”, a declarat primarul Valerică Zamfirescu.

Suflete de copii înghesuite în câteva camere

Pentru a mai drege puțin din incompetența actualei guvernări care i-a uitat pe co-piii din Slobozia Bradului, primarul Zamfirescu a găsit o soluție de avarie. Mai exact, în comună a fost ridicată în 2008 o clădire ce avea drept destinație înființarea unui centru de zi. Clădirea nu a putut fi folosită în scopul pentru care a fost concepută pentru că o lege a interzis autorității locale achiziționarea de mobilier și dotarea clădirii cu toate cele necesare. Între timp, în clădire s-a deschis o farmacie și un dispensar. Din spațiul rămas liber se vor da în folosință, în anul școlar 2011 – 2012,  patru clase pentru grădiniță până la construirea noii clădiri unde vor încăpea 100 de copii. Pentru restul însă, situația este incertă. Tragicul situației nu este gene-rat doar de faptul că restul copiilor vor mai pierde un an acasă ci de faptul că romii, o categorie aparte, vor fi îndepărtați de școală după ce au trecut ani grei de eforturi și lămuriri tocmai pentru ca aceștia să îmbrățișeze studiul. „Am o construcție pregătită pentru centrul de zi care tot din incompetența Guvernului nu poate fi utilizată. S-au investit în jur de 20 miliarde (20 mi-lioane – n.r.) în construcția respectivă însă există o lege care ne interzice să achi-ziționăm mobilier și să o dotăm. Mă duc, mă uit și intru și îmi plânge inima de investiția care e terminată în 2008. Folosim doar un cabinet de farmacie și dispensar, ceilalți 600 metri pătrați stau degeaba de aproape 4 ani. În patru săli de aici vor putea învăța o sută  de copii dar pentru restul nu mai există spațiu. Chiar dacă au fost clinciuri cu PSD-ul, ei nu au frânat finanțarea nici pe infrastructură școlară nici pe programe guvernamentale și europene. Dar cei  din actuala guvernare sunt de-a dreptul criminali, nu dezvoltă nimic! Dimpotrivă, se distrug obiectivele! Dacă nu ești pedelist, nu acordă fonduri acolo unde e evident că este absolută nevoie!”, a mai adăugat edilul comunei Slobozia Bradului.

Interzis la grădiniță pentru copiii din Slobozia Bradului

Pentru copiii din Slobozia Bradului situația este imposibil de explicat sau înțeles. Micuții știu doar că la toamnă trebuie să meargă la grădiniță, să învețe lucruri noi și să facă primii pași în educație. Visul micuților va fi cu siguranță spulberat de incompetența și nesimțirea unor guvernanți care au decis să ignore această problemă vreme de patru ani de zile. Pentru anul școlar 2011 – 2012 Inspectora-tul Åžcolar a aprobat înființarea unei singure grupe la Slobozia Bradului, înființarea altor trei grupe la Grădinița din Cornetu și o altă grupă la Coroteni. În realitate ar fi nevoie de cel puțin 22 de grupe. Directoarea Åžcolii din Slobozia Bradului susține că situația este dramatică atât pentru părinți cât și pentru cadrele didactice care trebuie să justifice incompetența autorităților tot mai nepăsătoare la nevoile oamenilor. „.Nu știm cum să le explicăm părinților că nu încap copiii lor în școală. Nu vă dorim să fiți în pielea noastră. La 15 septembrie îți vine să plângi. Părinții vin cu copiii îmbrăcați pentru grădiniță însă noi nu îi putem primi, că n-avem unde. Åži clasele primare sunt aglomerate, cu câte 30-35 de elevi dar avem la Cornetu și clase unde sunt înghesuiți peste 40 de copii . În mod normal, aici ar trebui să fie 11 grupe și la Cornetu alte 11 grupe pentru a putea face față. Ne gândim că vin din urmă cei care acum au 1 -2 ani și peste doi ani vom avem 550 copii. Unde îi școlarizăm?!”, a precizat Voica Costache, directoarea Åžcolii din Slobozia Bradului.

Educație sub semnul întrebării

Copiii din Slobozia Bradului nu doar că sunt mulți în clase însă nici nu se pot bucura de un act educațional corespunzător, așa cum au parte copiii din alte școli. Cu 40 de elevi în clasă este greu de crezut că se mai poate face carte. Cadrele didactice fac eforturi supraomenești să își desfășoare orele de curs. Nu au timp să se ocupe de educația fiecărui copil în parte pentru că, având clase atât de mari, abia dacă reușesc să predea și, din când în când, să evalueze cunoștințele acestora. „Este greu să fii cadru didactic la o asemenea clasă. Nu toți copiii beneficiază de atenție, nu toți pot fi ascultați, nu le putem explica pe rând la fiecare deoarece nu avem timp. Ei sunt și numeroși și timpul trece foarte repede. Cred că 25 de copii sunt suficienți la clasă. Cât timp să acorzi unui copil?! Plus că ora trebuie împărțită. Trebuie să ascultăm elevii și să le predăm”, a precizat Lucia Coman, învățătoare la Åžcoala din Slobozia Bradului. Pentru că sunt numeroși, elevii romi beneficiază de o educație rudimentară însă faptul că ar putea să nu beneficieze de pregătirea de la grădiniță – aspect obligatoriu potrivit noii legi a educației –  este o adevărată problemă. Informațiile acumulate de preșcolari sunt vitale pentru pregătirea de apoi. Cu toate acestea, încă de mici ar putea să piardă șansa la o educație corespunzătoare. Consecințele se vor vedea în timp, când va fi prea târziu pentru a se mai putea face ceva. „Sunt mulți copii și nu sunt locuri. Vin părinții cu copiii la grădiniță și suntem nevoiți să nu-i primim din lipsă de spațiu. Părinții nu ne înțeleg. Suntem nevoiți să pri-mim doar copiii care trebuie să intre în următorul an la școală. Dar chiar și așa, doar 25 de copii pot intra la grădiniță, restul sunt privați de educație din lipsa locurilor. Noi avem înscriși 25 dar primim până la 30 la clasă. Chiar și așa nu acoperim necesarul până la cele 100 de soli-citări”, a declarat Carmen Nica, educatoare la Slobozia Bradului. Adevărata explozie demografică din Slobozia Bradului a început în 2009. Așa cum este datina romilor, fetele își întemeiază o familie și rămân însărcinate la vârste extrem de fragede, chiar și la 12 ani, când ele însele sunt niște copii. Iar familiile rome se înmulțesc amețitor de repede. De pildă, numai în 2010 în Slobozia Bradului au venit pe lume 459 de copii. Toți acești micuți vor crește și vor trebui primiți la grădiniță. Calvarul părinților va fi probabil același. Asta pentru că este greu de crezut că autoritățile centrale vor finaliza proiectul prin care în Slobozia Bradului să răsară o nouă grădiniță, atât de necesară dar totodată …atât de puțin importantă pentru Guvernul Boc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?