Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Concurs pentru un post de bufon pe lângă instituţiile europene


Președintele Consiliului European, Herman Ahile Van Rompuy, a creat un nou post de oficial de rang înalt pentru a destinde atmosfera lugubră de la summiturile UE și pentru a le spune adevăruri neplăcute liderilor europeni, relatează EUObserver într-un anunț-păcăleală de 1 aprilie. Postul, denumit pompos Ofițer responsabil cu satira informației, a fost mediatizat în jurnalul oficial al UE vineri, 1 aprilie, și aduce un câștig anual de 1,6 milioane de euro, respectiv o pălărie mare albastră cu 12 vârfuri căzute, fiecare decorat cu o stea de aur. Potrivit anunțului ‘candidații trebuie să dea dovadă de o vagă cunoaștere a instituțiilor UE și a istoriei europene și să aibă 10 ani de experiență în lucrul într-un mediu de curte și o diplomă postuniversitară sau un titlu echivalent de la Universitatea Vieții’. Un candidat de succes ‘va face parte din cabinetul președintelui Van Rompuy într-o calitate permanentă de consilier și va participa la reuniuni la Consiliul European, având drept sarcină să aducă o doză extrem de necesară de realism ipocriziei procedurilor normale în conformitate cu articolul 11 al Tratatului UE privind salvgardarea integrității politicii interne și externe a UE’. Alte sarcini ar fi să arunce cu plăcinte în premierii ale căror economii au nevoie de un plan de salvare al UE și FMI și să sune dintr-un claxon ori de câte ori cineva folosește expresii ca ‘valori împărtășite’ și ‘drepturile omului’ referindu-se la politica externă a UE.

***
În termenii protocolului, noul oficial va sta pe umerii președintelui Van Rompuy la ‘fotografia de familie’ a summitului UE. De asemenea, el sau ea va trebui să arunce petale de trandafiri la picioarele dictatorilor din țările bogate în resurse de gaz din Asia Centrală, atunci când aceștia vizitează cartierul general al UE. ‘Van Rompuy ar putea să nu fie un monarh renascentist, dar este puțin cam literat și a luat ideea din piesa lui Shakespeare ‘Regele Lear’, în care bufonul îl ajută pe rege să păstreze niște fărâme de sănătate’, a declarat un oficial european sub protecția anonimatului. ‘Am crezut că salariul masiv va reprezenta o glumă bună pentru toate acele asistente și pompieri care au fost concediați din statele membre, în timp ce noi ne-am acordat creșteri de salarii bazate pe un mecanism de indexare de o complexitate bizantină’, a adăugat sursa citată.
O sursă din anturajul președintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a declarat că a fost luată în calcul înființarea unui post similar și în cabinetul său. ‘Barroso este puțin solemn. Dar cu oameni în jur ca Dalli (comisarul maltez care recent i-a luat apărarea dictatorului libian Muammar Gaddafi) și Ashton (vicepreședintă a CE care se amăgește cu ideea că există un lucru numit politică externă europeană și că ea se ocupă de el), nu avem nevoie de alți bufoni’, a precizat această sursă citată de EU Observer. O sursă din biroul președintelui Parlamentului European (PE) a adăugat: ‘Oricum nimeni nu ne ia în serios. Așa că o să purtăm costume foarte închise la culoare și tocuri cubaneze’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?