Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Franţa preconizează să împrumute faimoasa Tapiserie de la Bayeux Marii Britanii (Elysée)


Președintele Franței, Emmanuel Macron, și premierul britanic Theresa May vor anunța joi, în cadrul unui summit franco-britanic, un program de schimburi de artefacte, care include „un posibil împrumut al Tapiseriei de la Bayeux”, dar „nu înainte de 2020”, a anunțat miercuri dimineața palatul Elysée, citat de AFP. „Acest împrumut este preconizat deoarece vor avea loc lucrări de restaurare la muzeul din Bayeux (Musée de la Tapisserie de Bayeux, n.r.) timp de câteva luni”, a indicat anturajul președintelui Republicii în fața presei. Împrumutul „nu va loc însă până în 2020, deoarece este vorba de un obiect de patrimoniu extrem de fragil, care va face obiectul unor ample lucrări de restaurare înainte de orice transport”, a indicat acesta.
Tapiseria de la Bayeux este în același timp o lucrare de artă și un document istoric, simbol al legăturilor dintre Anglia și continent. Ea descrie călătoria lui Harold în Normandia, întoarcerea sa în Anglia și încoronarea sa după moartea regelui Eduard Mărturisitorul din secolul al XI-lea. Tapiseria arată, de asemenea, pregătirea expediției organizate de Wilhelm Cuceritorul pentru invadarea Angliei, trecerea Canalului și bătălia de la Hastings, de la 14 octombrie 1066, încheiată cu victoria lui Wilhelm. Este vorba despre o broderie realizată, câțiva ani mai târziu, pe o pânză de in, măsurând 68,38 metri, constând din nouă panouri cu o lățime de 50 cm și lungimi inegale, la care au fost folosite fire de lână de zece culori diferite, potrivit informațiilor oferite de muzeul din Bayeux (Normandia).
Adesea descrisă ca un strămoș al benzilor desenate și ca un instrument de propagandă politică pro-normandă, Tapiseria de la Bayeux este înscrisă în Registrul Memoria Lumii al UNESCO. Premierul britanic Theresa May a salutat miercuri decizia Franței de a împrumuta faimoasa Tapiserie, văzută anual de circa 400.000 de vizitatori la muzeul din Bayeux. „Este foarte important că tapiseria vine în Marea Britanie și oamenii o vor putea vedea”, a declarat May în fața parlamentarilor britanici la ședința săptămânală de întrebări puse guvernului. „Ne vom asigura că o vor putea vedea cât mai mulți oameni”, a completat May.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?