Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Garda Financiară nu are depozite pentru mărfurile confiscate


Garda Financiară nu are spații de depozitare pentru măsurile confiscate de la agenții economici prinși fără documente. După fiecare confiscare de produse, comisarii trebuie să apeleze la bunăvoința agenților economici.

Deși confiscă lunar zeci de tone de mărfuri de la roșii, salată și până la țigări de contrabandă, secția din Vrancea a Gărzii Financiare nu a primit fonduri pentru amenajarea unui depozit în care produsele să fie păstrate până la o sentință finală din partea instanțelor de judecată. Abia ulterior aceste produse pot fi vândute iar banii virați la bugetul statului.
Comisarul șef al secției Vrancea, Adrian Buzdrug, a explicat că problemele au fost evidențiate și într-un audit rea-lizat de Direcția Generală de Audit Public Intern din cadrul ANAF. Auditorii au urmărit evaluarea activității de valorificare a bunurilor intrate în proprietatea privată a statului și au făcut recomandări însușite de conducerea Gărzii Financiare Vrancea.
„Sunt probleme cu depo-zitarea mărfurilor care așteaptă hotărârea judecătorilor pentru efectuarea transmiterii în proprietatea privată a statului, fizic și material. Noi nu avem posibilitatea păstrării lor. Apelăm la Vama Focșani și la alte terțe persoane juridice, procedând la predarea în custodie a mărfurilor. Mecanismul e greoi și impune costuri de înmaga-zinare și depozitare”, a afirmat comisarul șef Adrian Buzdrug, explicând că ar trebui magazii și spații proprii de depozitare a produselor.
Åžeful Gărzii a afirmat că auditorii au recomandat amenajarea spațiilor adecvate pentru depozitarea produselor confiscate, încasarea la termen a contravalorii bunurilor intrate în proprietatea privată a statului, protejarea bunurilor.

Sute de tone de cereale și milioane de țigări așteaptă în depozite

Garda Financiară are peste 760 tone de cereale în custodie la Comcereal și așteaptă factura finală pentru depozitare. Cerealele au fost confiscate în urma acțiunilor mixte de control cu polițiștii vrânceni efectuate anul trecut. De asemenea, 362 baxuri cu peste 3,6 mi-lioane de țigări și un camion sunt în custodie la Biroul Vamal Focșani. Valoarea mărfii este de circa 1,8 milioane lei, fiind considerată cea mai importantă captură de țigări fără documente de proveniență depistată anul trecut în România.
Åžeful Gărzii Financiare a precizat că, pentru mărfurile peri-sabile, acestea sunt valorificate direct la firme interesate de asemenea produse. Printre ultimele capturi ale comisarilor se numără 8 tone de usturoi din China, 3,5 tone roșii, două tone salată,  3,5 tone de cartofi. Mărfurile au fost confiscate în urma acțiunilor de control pe E85 de la transportatori care nu aveau documente de proveniență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?