Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Medicii dau în judecată preşedintele CNAS


Medicii de familie îl dau în judecată pe președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și vor cere Curții de Conturi verificarea bugetului din 2010 a instituției, având indicii că lipsesc câteva zeci de milioane de lei. Patronatul Medicilor de familie demonstrează că este cea mai unită categorie profesională și nu cedează în fața unei puteri care folosește politica pumnului în gură și uită că gestionează banii pentru sănătate cotizați de milioane de români.

Sistemul sanitar din România este condus prin politica pumnului în gură, dezinformarea populației și acuzații calomnioase la adresa medicilor, a acuzat, vineri, conducerea Patronatului Medicilor vrânceni în cadrul unei conferințe de presă. Președintele Patronatului, Grigore Hanță, a declarat că actualul ministru al Sănătății și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nu au ținut cont de propunerile tri-mise de medici la elaborarea actelor normative în domeniul medicinii primare. El a dat ca exemple contractul cadru 2011-2012, ordonanțele cu înființarea centrelor de permanență și cu informatizarea, respectiv introducerea cardurilor de sănătate.
Lipsa de respect față de medici de care a dat dovadă președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate prin acuzațiile lansate la adresa acestei categorii profesionale va fi urmată de un proces pentru calomnie, susțin reprezentanții medicilor de familie. „Facem demersuri privind acționarea în instanță a președintelui Casei Naționale. Atacăm în instanță și contractul cadru care are norme și prevederi aberante”, a explicat Grigore Hanță.

Românii nu au voie să se îmbolnăvească

Noul contract cadru, spun medicii de familie, prevede ca pacienții cronici să fie consultați o dată la trei luni și să beneficieze de doar patru rețete compensate sau gratuite pe an. În plus, medicii vor fi obligați să acorde doar 20 de consultații. „Ar însemna să programăm bolnavii și bolile încât să încapă 20 în fiecare zi”, au explicat medicii aberația gândită de mințile înguste de la București. Doctorul Alexandru Ghenadi a explicat că este un non-sens ca medicii să aibă plafon la acordarea de rețete. Plafonul îl transformă pe medic în cel care, practic, decide cine trăiește și cine moare.

„Plecăm sau ne privatizăm”

Viitorul sănătății din România este sumbru dacă actualii guvernanți nu înțeleg că trebuie să gestioneze contribuția la sănătate a milioane de români în folosul acestora și nu în folosul intereselor de partid. Medicii de familie au avertizat că nu vor semna contractul cadru dacă autoritățile vor continua politica pumnului în gură. Fie vor emigra în alte țări europene, fie vor presta servicii contra-cost. Se va ajunge în situația ca salariatul să plătească consultația la medic, să își cumpere medicamente la preț întreg de la farmacii iar cu facturile și bonurile fiscale să meargă la Casa de Sănătate pentru decontare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?