Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

ENET ar putea fi reconectat la conducta de gaze


Agentul termic, furnizat de ENET populației din Focșani, ar putea fi produs, din nou, prin arderea gazului, cel mai probabil reconectarea la conducta de gaze urmând a fi făcută săptămâna viitoare. Atunci, GDF Suez va pune la dispo-ziția Primăriei Focșani un grafic de reeșalonare a datoriilor ENET. Condițiile suplimentare de rambursare a celor 14 milioane datorate de producătorul de energie termică vor fi discutate și în ședința de marți a Consiliului Local, iar consilierii vor hotărî dacă sunt sau nu de acord cu acestea. Primarul Decebal Bacinschi a purtat, ieri, o discuție cu oficialii GDF și a ajuns la concluzia că debitele pot fi recuperate pe bucăți, însă cu o garanție. „GDF ne va transmite o propunere de eșalonare, iar dacă Consiliul Local va fi de acord cu termenii, vor putea relua consumul de gaz. Pun și ei niște condiții și din această cauză vreau să avem acceptul Consiliului Local. Nu putem spune acum dacă dăm drumul sau nu la gaze”, ne-a spus primarul.
Același lucru îl spune și directorul ENET, Valter Popescu, doar că acesta cere în mod expres populației să se mobilizeze și să plătească facturile, pentru a se putea achita prima tranșă. „Bani ar fi. Noi avem de recuperat de la populație 16 milioane de lei, în condițiile în care datoria noastră către GDF este de 14. Dacă populația  s-ar mobiliza, am avea banii necesari pentru a achita prima tranșă din graficul de eșalonare”, ne-a spus Valter Popescu. Directorul susține că din data de 14 februarie, de când GDF a sistat alimentarea cu gaz, ENET a pierdut în contul pena-lizărilor 60 de mii de lei. „Pierderea financiară este foarte mare, pentru că avem de plătit penalizări, dar și pentru faptul că prețul păcurei pe care o consumăm pentru încălzirea populației a crescut din cauza evenimentelor din Libia”, spune Popescu. GDF Suez nu a fost dispus până ieri la o negociere, însă ENET face parte din marii datornici. „Logic că au nevoie de bani și vor ca această datorie să se stingă cât mai repede. Încă nu au prezentat graficul, a fost doar o discuție de princi-piu”, a adăugat directorul „fabricii de căldură”.
În prezent, agentul termic către populație este furnizat numai pe timpul nopții, însă în condițiile în care temperaturile medii exterioare vor fi peste 10 grade în intervalul orar 18.00 – 6.00, ENET va opri de tot căldura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?