Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Totul despre vitamina soarelui


În anotimpul rece ceea ce ne lipsește cel mai mult din organism este vitamina D – substanță minune care ne dăruiește lumină și soare.
Sunt de ajutor preparatele care conțin această vitamină? Care este de fapt rolul concret al acesteia? Åžtim sau simțim cât de benefic este soarele, atunci când vine vorba de sănătatea noastră. Datorăm acest lucru vitaminei D, cel puțin asta ne spun cercetătorii. De aceea, substanța se află în topul preferințelor multor cumpărători, ea transformându-se astfel într-un fel de „drog pentru sănătate”. Există însă foarte multe interese când vine vorba de acest subiect și de cel al beneficiului pe care îl face soarele sănătății noastre. Industria farmaceutică dorește să distribuie preparate care conțin vitamina D, pe de altă parte producătorii de alimente scot pe piață alimente cu un supliment de vitamina D, cei care dețin firme care se ocupă de solare pentru o piele bronzată susțin că acestea au efecte benefice asupra pielii și a organisului, deoarece razele UV „distribuie” vitamina D. Din punctul acesta de vedere mai există un câștigător: branșa industriei de produse cosmetice. Aceasta lansează pe piață tot felul de creme care protejează împotriva razelor UV puternice și a cancerului de piele.
Ce ar trebui să facem noi? Să recurgem numaidecât la preparatele cu vitamina D, pe care ni le oferă industria farmaceutică? Ce alte posibilități mai există pentru a avea parte de efectul benefic al soarelui? Avem iarna, automat, un deficit mare de vi-tamina D? Deși există foarte multe povești în jurul acestei vitamine, totuși organismul nostru este mult mai slăbit și începe să sufere dacă nu avem cantitatea necesară. Spre exemplu, vitamina D influențează conținutul de substanțe minerale și de calciu. Oasele copiilor vor fi afectate din această cauză. Fiind în creștere, acestea se vor dezvolta necorespunzător, iar cel mic se poate alege cu un han-dicap. Este bine deci să nu evităm soarele, lumina (vara cu măsură!), iar în timpul iernii când acesta stă ascuns sub norii grei de zăpadă, să încercăm să consumăm pește gras- somon, he-ring, țipar, macrou – ciuperci, produse lactate, ouă.
Eschimoșii trăiesc luni întregi aproape fără soare și totuși nu duc lipsă de vitamina D. Acest lucru este posibil datorită uleiului extras din ficatul peștilor. Acesta există între timp și sub formă de capsule, în starea lui naturală având un gust greu de di-gerat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?