Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

18.000 de angajaţi din MAI vor fi disponibilizaţi


Proiectul de lege care stabilește modalitatea de reducere a cheltuielilor bugetare la nivelul Ministerului Administrației și Internelor (MAI), inclusiv prin reducerea numărului de personal, a fost aprobat, luni, de Guvern și transmis Parlamentului spre dezbatere în procedură de urgență, afirmă surse oficiale.
Bugetul Ministerului Administrației și Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevăzând totodată și disponibilizarea a 18.000 de angajați în 2011, în două etape.
Potrivit bugetului, în prima parte a acestui an vor fi disponibilizați peste 7.900 de angajați, numărul de salariați ai MAI ajungând astfel la aproximativ 141.000.
În a doua parte a acestui an, alți 10.000 de angajați din structurile de ordine publică vor fi disponibilizați, pentru a face economii la cheltuielile de personal, conform aceluiași document.
MAI afirma, la sfârșitul lunii decembrie, că trebuie să implementeze măsuri de redimensio-nare a numărului de posturi ocupate de polițiști, cadre militare, soldați și gradați voluntari, funcționari publici și personal contractual, România având o medie de 500 de lucrători la 100.000 de locuitori, cu 25 la sută peste media europeană.

Ministerul Administrației și Internelor a supus, la acea vreme, dezbaterii publice proiectul Legii privind unele măsuri speciale pentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI, care cuprinde și criteriile pentru micșorarea numărului de posturi de personal.
În expunerea de motive pentru adoptarea proiectului de lege se arăta că programul anticriză – susținut de Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană și Banca Mondială – reprezintă pentru România mecanismul care va conduce la normalizarea condițiilor financiare menite să inverseze dezechilibrele economice și să pregătească redresarea econo-mică.
Astfel, cheltuielile bugetare ale MAI vor fi reduse de la 1,74% din PIB (8,9 miliarde de lei) în 2010, la 1,38% din PIB (7,5 miliarde de lei) în 2011, la 1,24% din PIB (7,4 miliarde de lei) în 2012 și la 1,17% din PIB (7,7 miliarde de lei) în 2013.

În același timp, spunea MAI, raționalizarea cheltuielilor pu-blice nu trebuie să afecteze calitatea serviciilor publice furnizate, creșterea eficienței politicilor publice constând în asigurarea unor servicii publice de cât mai bună calitate în condițiile unor costuri cât mai reduse.
Începând cu trimestrul II al anului 2010, în MAI a fost demarat un amplu proces de „modernizare și eficientizare structurală” având la bază principiile descentralizării, debirocratizării și eficienței, obiectivul major al acestui proces fiind creșterea capacității ope-raționale a structurilor componente ale MAI. Realizarea acestui obiectiv se fundamentează pe reducerea nivelurilor ierarhice, diminuarea ponderii structurilor de suport și întărirea zonelor ope-rative, scurtarea timpului de luare și transmitere a deciziilor, precum și a timpilor de reacție, explica MAI.

Prin punerea în aplicare a preve-derilor Legii se urmărește să se reducă numărul de posturi ocupate de polițiști, cadre militare în activitate, soldați și gradați voluntari, funcționari publici și personal contractual din Ministerul Administrației și Internelor, la nivelul ordonatorilor de credite, astfel încât să se realizeze încadrarea în cheltuielile bugetare, aprobate conform legii.

Pentru realizarea măsurii, perso-nalul Ministerului Administrației și Internelor, al cărui raport de serviciu sau de muncă urmează a înceta, va fi stabilit pe baza unei analize a si-tuației profesionale individuale, care va ține seama de: implicarea în fapte cu caracter penal; analiza antecedentelor disciplinare; comportamentul necorespunzător cerințelor de etică și deontologie profesională; pregătirea necesară ocupării postului; experiența profesională; evaluarea activității profesionale individuale.

MAI mai arăta că, având în vedere faptul că situația economico-financiară impune ca adoptarea măsurilor speciale necesare pentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul ministerului să fie finalizată într-un termen foarte scurt, prin proiectul de lege se urmărește ca o parte din măsurile propuse să fie adoptate prin derogare de la normele legale în vigoare. Totodată, prin aceste măsuri se vizează, pe lângă încadrarea în constrângerile bugetare, atât eficientizarea acti-vităților derulate de personalul Mi-nisterului Administrației și Internelor cât și eliminarea birocrației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?