Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Cătălina Olteanu, poliţista care ne bagă în Schengen


Rolul femeii în societate a crescut, iar sfera sa de activitate s-a extins. Poliția, cunoscută pentru rigurozitate și conservatorism, a primit în structura sa, în ultimii ani, tot mai multe femei. Uneori, acestea sunt mai puternice decât bărbații, demonstrând că au echilibru psihic și că sunt capabile să facă față oricăror situații. Subinspectorul Cătălina Olteanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (ISJ), este la început de carieră. Pentru ea, munca de polițist este o meserie și, totodată, un mod de viață.

În prezent, în Poliția Română lucrează și câteva mii de femei, ofițeri sau subofițeri, unele dintre acestea ajungând până la cele mai înalte grade. Printre femeile care apără legea se numără și subinspectorul Cătălina Olteanu, angajat al IPJ Vrancea, aflată la început de carieră.
Cătălina Olteanu are 26 de ani, iar în 2007 a fost angajată în cadrul IPJ Vrancea. A terminat Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani și intenționa să urmeze cursurile unei Facultăți de Comunicare și Relații Publice. Faptul că astăzi poartă cu mândrie uniforma de polițist i se datorează mătușii sale, care a îndrumat-o pe acest drum. „Intenționam să mă înscriu la Facultatea de Comunicare și Relații Publice. Am renunțat la această idee în urma unei discuții pe care am avut-o cu mătușa mea, care mi-a povestit despre un fost elev de-al ei, care urma cursurile Academiei de Poliție, și care era foarte încântat de ceea ce făcea. După discuția pe care am avut-o, m-am gândit serios la acest aspect și m-am înscris la Academia de Poliție din București”, a povestit subinspectorul Cătălina Olteanu.
Pentru a deveni ceea ce este acum, Cătălina a demonstrat că este mai bună decât alte 23 de fete. Își amintește și acum că pe 50 de locuri se „băteau” 1.152 de fete. Printre care și ea. „Nu pot să uit nici acum marea de oameni care era acolo, în ziua în care am mers să mă înscriu. La început eram 24 pe un loc și după probele sportive am mai rămas 12. A fost greu, dar am avut și noroc”, spune cu mândrie subinspectorul Olteanu.

Amintirile studenției 

Anii de studenție nu au trecut neobservați. Subinspectorul Olteanu își amintește cu plăcere de o întâmplare petrecută în anul IV de facultate, care și acum, după atâția ani, îi smulge zâmbete. „Îmi amintesc și acum, cu plăcere, o întâmplare din anul IV de facultate. Aveam o materie care se numea Managementul proiectelor. Profesorul nostru ne-a împărțit pe grupe și fiecare grupă trebuia să facă câte un proiect. Stăteam seară de seară, până la ore târzii, și lucram. Într-una din seri, am realizat că aveam nevoie de niște notițe pe care le rupsesem și le aruncasem la coș. Pentru că fără ele nu se putea, am început să căutăm prin toate coșurile din curtea Academiei hârtiile de care aveam nevoie. După ce le-am adunat, am stat să le punem cap la cap, ca să ne putem face treaba. Este o întâmplare care mă face să zâmbesc și pe care nu o să o uit”, își amintește, cu plăcere, Cătălina Olteanu.

Sprijinită de colegi

Din luna august a anului 2007, subinspectorul Olteanu lucrează la IPJ Vrancea. Este ofițer Schengen și Relații Internaționale, iar prin cumul, îndeplinește și funcțiile de ofițer de relații publice, ofițer de analiză și sinteză și, mai nou, este responsabil cu protecția datelor cu caracter personal. „La început nu aveam toate aceste atribuții. Ușor, ușor am căpătat încrederea colegilor și am primit mai multe responsabilități. Eram la început de drum și nu mi-a fost ușor, mai ales că majoritatea oamenilor cu care intru în contact sunt oameni cu experiență. Am încercat să mă ridic la așteptările lor și cred că am reușit”, a adăugat subinspectorul Cătălina Olteanu. Aproximativ jumătate de an, Cătălina Olteanu s-a ocupat zi de zi de relația cu presa. Deși era familiarizată cu jurnaliștii și cu munca de purtător de cuvânt, pentru subinspectorul Olteanu a fost o perioadă grea. O bună parte din atribuțiile unui ofițer care se ocupă de relația cu presa le-a învățat de la fostul purtător de cuvânt al IPJ Vrancea, comisarul șef Ma-riana Apostol, cu care a împărțit o bună bucată de timp biroul. De fiecare dată când Mariana Apostol avea altceva de făcut ori era plecată din unitate, Cătălina Olteanu prelua atribuțiile de purtător de cuvânt. „Perioada în care am fost purtător de cuvânt a fost una destul de grea pentru mine. Pe lângă activitățile specifice acestei linii de muncă, trebuia să îndeplinesc și celelalte atribuții de bază pe care le aveam. Când vorbim de munca pe linie de relații publice, nu pot să nu menționez faptul că am avut foarte multe de învățat de la doamna Mariana Apostol”, a mai spus Cătălina Olteanu.
Deși subinspector, Cătălina Olteanu este o perfecționistă și vrea ca tot ce face să iasă bine. Cu toate că este încă la început de carieră și nu s-a gândit până unde ar vrea să ajungă, Cătălina Olteanu are, astăzi, capacitatea de a se descurca într-un domeniu în care bărbații sunt la putere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?