Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Primăria solicită sprijin guvernamental pentru plata arieratelor


Primăria Panciu solicită sprijin guvernamental în valoare de aproximativ 3 milioane de lei, pentru plata arieratelor pe care le are înregistrate până la data de 31 ianuarie 2011. În acest sens, Primăria Panciu a solicitat Consiliului Județean să întocmească un proiect de hotărâre de guvern prin care solicită alocarea unei sume din Fondul de Rezervă Bugetară aflat la dispoziția primului ministru și suplimentarea bugetului propriu.

În nota de fundamentare semnată de primarul Ion Petre se arată că administrația locală din Panciu se confruntă cu o situație specială din punct de vedere financiar, în primul rand din caza lipsei veniturilor locale provenite din taxe și impozite locale precum și cote defalcate. La nivelul anului bugetar 2011, aceste venituri se cifrează la suma de 3.536.000 lei, sumă care reprezintă 30% din necesarul pentru functionarea bugetului Consiliului Local, Primăriei și a instituțiilor subordonate. „În prezent Consiliul Local Panciu se află în situație de criză financiară conform articolului 74 al Legii 273 din 2006 a Finanțelor Publice Locale, urmând a intra în incapaciatate de plată”, se arată în nota de fundamentare semnată de primarul Ion Petre.
Astfel, la data mai sus menționată. Primăria Panciu avea de achitat 1.280.384 lei către Electrica și 1.675.000 lei lei pentru lucrărille executate în
urma calamităților naturale din anul 2007 efectuate și nefacturate conform proceselor verbale de recepție. „Neplata acestor arierate, conform art. 14 alin. 8 din OUG nr. 63/2010 privind modificarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, duce la blocarea proiectelor de dezvoltare locală pe fonduri guvernamentale și structurale derulate la nivelul orașului Panciu, precum și la suspendarea alimentării cu energie electrică a sistemului de iluminat public stradal de către Electrica SA și la blocarea conturilor de execuție bugetară ale Consiliului Local și Primărie Panciu prin Hotărâre judecătorească pentru datoriile către societatea Cristilory Prod SRL”, mai argumentează în solicitarea sa primarul Ion Petre.

Iluminatul public, piatra de moară de la gâtul primăriei

Primăria Panciu a întâmpinat cele mai multe dificultăți din cauza datoriilor pe care orașul le are pentru neplata facturilor de iluminat public al orașului. Primarul orașului Panciu, Ion Petre, i-a acuzat, în luna februarie, pe reprezentanții Agenției de Furnizare a Energiei Electrice Focșani (AFEE) că, prin deconectarea iluminatului pu-blic, le dau satisfacție celor care nu vor binele comunității locale.
„Din câte am înțeles, prin lunile septembrie-octombrie, PDL a făcut în Panciu un sondaj de opinie, în care partidul de la guvernare avea 7% din intențiile de vot, iar PSD 55%. Este normal să apară asemenea «blocaje», dar ele sunt împotriva mea, ca primar. Ce vină au oamenii?”, a întrebat Ion Petre.
Acesta a respins afirmațiile din presă ale directorului AFEE, Ionel Preda, care a acuzat Primăria de neplata facturilor și penalităților datorate furnizorului de energie electrică. Ion Petre nu crede că Ionel Preda este cel care, în realitate, a decis întreruperea iluminatului stradal, pentru că „este un prieten al orașului Panciu și nu are niciun interes să-l lase în întuneric”. „Consider că la mijloc este mai mult un joc politic, decât intenția cuiva de la Agenția de furnizare a energiei electrice, pentru că avem în lucru proiecte majore la nivelul orașului. Chiar în lunile februarie-martie vom semna contracte de finanțare pentru proiecte în valoare de milioane de euro, deci nu se poate spune că nu muncim sau nu ne arătăm interesul față de comunitate” , a spus edilul.
Săptămâna trecută furnizarea energiei electrice pentru iluminatul public din Panciu a fost reluată, dar problema datoriilor a rămas aceeași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?