Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Mariana Croitoru, preoteasa care pedepseşte nelegiuiţii


Judecătoarea Mariana Croitoru este o femeie de succes, care a reușit prin muncă și sacrificiu într-o lume a bărbaților: magistratura. Soție de preot, judecătoare, mamă și gospodină în familia sa, Mariana le împletește pe toate într-o viață plină de respect față de divinitate. Femeile au sprijinit-o pe drumul său spre afirmare, iar acum spune că face parte dintr-un colectiv cu oameni minunați, pe care se poate baza. Pe parcursul mai multor zile, „Monitorul de Vrancea” vă prezintă poveștile de succes, ale unor femei care au făcut ori sunt la început de carieră.

Începutul de primăvară amintește oarecum de începutul vieții, de lumina renașterii și de speranța în viitor. Dacă viața este plină de căldura unui nou început, primăvara care se apropie ne amintește de femeie, de cea care dăruiește viață, de cea care se îngrijește ca suflul trăirii să poarte mai departe ființa umană.
Societatea a evoluat și odată cu ea și viața femeilor s-a schimbat. Unele dintre ele au împrumutat din puterea bărbătească, arătând că sexul frumos poate să înlocuiască uneori cu brio, atât îndeletnicirile bărbătești cât și mintea ascuțită a unui bărbat. Judecătoarea Mariana Săndina Croitoru este un exemplu în acest sens. A pătruns într-o lume a bărbaților și a reușit să o stăpânească, „punând cătușe” celor care uită de civilizație și comit fapte penale. Pe lângă profesia pe care o desfășoară în cadrul Tribunalului Vrancea, fiind chiar președinta Secției Penale, este mamă a doi copii, soție și gospodină. Încearcă să-și facă timp pentru toate, chiar dacă volumul de muncă este mare. „Dacă m-aș mai naște o dată, tot judecător aș fi. Rămân loială dreptului penal. Încă din liceu am avut această dorință de palpitant, mai ales acum când în România trăim fenomenul infracțional din lumea modernă”, spune Mariana Croitoru. Prin mâinile judecătoarei, în aproape 18 ani de activitate, au trecut probabil mii de dosare și s-a pronunțat în tot atâtea cauze.

Femeile au ajutat-o 

Judecătoarea Croitoru a mărturisit că la baza succesului său au stat, în general, femeile. „În 1989, când am dat admitere la Universitatea București la Drept, ponderea o aveau femeile. Am avut parte de o conjunctură fericită și de oameni care m-au încurajat și ajutat. Am o deosebită considerație pentru profesoara mea de istorie, de la liceul de la Bârlad, unde am terminat. Doamna Elena Brașoveanu era de o pregătire și de o modestie remarcabilă. Cu noi, copiii din familii simple, pe care ne considera buni pentru a participa la olimpiade, făcea gratis pregătire. Nu știu azi câți profesori mai fac asta. Åži la Universitate am avut parte de profesori care și-au pus amprenta asupra mea, dar și Președinta Judecătoriei Sectorului IV din București, unde mi-am început activitatea ca judecător stagiar. Au jucat un rol important în formarea mea”, își amintește judecătoarea.
O altă femeie de care își amintește cu drag, este o pensionară pe nume Maria, care în sesiune o lăsa să învețe în garsoniera sa, la cămin fiind destul de dificil să te concentrezi cu alte câteva colege gălăgioase în cameră.

Împlinită după ce a devenit mamă

Ca femeie, dar și ca judecător, Mariana Croitoru precizează că s-a împlinit în momentul în care a devenit mamă. Ca judecătoare stagiară a fost pusă în situația de a încredința minori în urma divorțului. Soluții cu adevărat mature a putut da însă numai după ce a dat naștere copiilor săi. „Experiența de mamă mi-a dat mai multă maturitate în actul decizional. Numai în momentul în care devii mamă, vezi altfel faptele în care sunt implicați copiii, mamele sau tații. Am judecat și în materia dreptului familiei, în perioada în care nu aveam copii, și eram pusă în situația de a încre-dința copii. Pentru mine aceste cauze erau foarte serioase, pentru că mă gândeam în primul rând să nu afectez existența copilului”, afirmă ea.

Fără teamă într-o lume a bărbaților

Profesând într-un domeniu al bărbaților, nu s-a temut că nu ar face față. Își amintește de un atac al unor persoane privative de libertate, care au sărit din boxă și s-au năspustit asupra completului de judecată, împreună cu rudele care se aflau în sală. „Nu m-a înfricoșat comportamentul acelor persoane, ba chiar mi-am temperat și colegul, împreună cu care formam completul de judecată. Nu mi s-a mai întâmplat de atunci și nici nu mi-a creat un sentiment de insecuritate”, a adăugat magistratul.
Își amintește cu amuzament și de o întâmplare cu unul dintre inculpații pe care i-a condamnat. Judecătoarea spune că se afla în instanță ca judecător de serviciu când un bărbat s-a prezentat, reamintindu-i că a fost condamnat chiar de dânsa. Apoi, i-a mulțumit pentru pedeapsa pe care i-a dat-o.

Preoteasa care „pune cătușe”

Mariana Croitoru este soție de preot. Are doi copii pe care îi iubește enorm și spune că și-ar fi dorit o familie și mai numeroasă. Recunoaște că anumite reflexe profesionale se transpun și în viața privată, dar și asupra celor din jur. „Fiica mea îmi spune că sunt se-veră. De multe ori îmi reproșez că nu pot să petrec mai mult timp cu ai mei copii. Când vrei să faci un act de calitate, timpul este cel care este sacrificat”, mărturisește judecătoarea. Faptul că este preoteasă îi influențează probabil deciziile, mai ales în privința tinerilor, care în vi-ziunea magistratului ar mai avea o șansă să fie recuperați. „Se spune că originea dreptului vine din dreptul canonic, primele norme au fost cele religioase.
Experiența soțului meu, materia doctrinei religioase își pun amprenta asupra activității mele. Avem discuții dese despre societatea românească, probleme de familie, de educație și în special despre copii. Sunt părinți disperați care vin la preot pentru că nu mai știu ce să facă în corijarea comportamentului copiilor. El îmi împărtășește puțin din practica pe care o adoptă”, a spus magistratul. „Femeilor din viața mea le mulțumesc pentru că au fost creștine. Ca mamă și ca judecător, le sfătuiesc pe mame să-și ducă copiii la biserică. Acest lucru este benefic mai ales în aceste timpuri. Educația religioasă dobândită la o vârstă fragedă, ne ajută să depășim momente delicate din viața noastră”, a adăugat Mariana Croitoru.
Cheia succesului judecătoarei Croitoru stă probabil în muncă, în stăruința de a face lucrurile cum trebuie și în sacrificiu. „Ai senzația că ai descoperit cheia succesului atunci când ajungi acasă și ai mulțumirea că ai făcut lucrurile bine”, consi-deră judecătoarea. De asemenea, succesul său stă în colectivul din care face parte, după cum mărturisește, care este format din oameni de calitate. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?