Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Câştigaţi sănătate consumând smântână


Smântâna este un produs format în mod natural la suprafața laptelui nefiert prin acțiunea bacteriilor lactice, sau obținut artificial cu o mașină centrifugă specială. Smântâna este întrebuințată frecvent la prepararea bucatelor, adăugându-se la urmă, pentru un aspect îmbietor și mai ales pentru a fi păstrat gustul dulce acrișor. Din punct de vedere nutrițional, nu se numără printre cele mai apreciate alimente, deși există o serie de beneficii prea puțin luate în seamă de care merită să profităm. Cele 14 mg de calciu furnizate constant asigură sănătatea sistemului osos și previn afecțiuni precum osteoporoza. Smântâna are în schimb un conținut scăzut de vitamine (vitamina A, riboflavină, vitamina B) și minerale.
În funcție de stadiul în care se află dieta dumneavoastră, bazată pe grăsimi veți avea nevoie de o cantitate mai mică sau mai mare de produse care să vă ajute. Conținutul de grăsimi într-o porție de smântână este în medie de aproximativ 2,5 g, ceea ce reprezintă 4% din valoarea zilnică recomandată. În cazul alimentelor cumpărate din comerț, procentul de grăsimi se află ușor citind eticheta, fapt care vă permite să țineți o evidență mai exactă.
În ciuda faptului că oamenii acordă uneori o importanță prea mare aportului de proteine, trebuie să amintim că smântâna nu este totuși o componentă de neglijat în dieta de zi cu zi.
Servită dimineața la micul dejun, aceasta induce senzația de sațietate până spre orele amiezii.
Smântâna este utilizată cu succes în tratamentele pentru întreținerea pielii, fie că este inclusă în cadrul unor creme sau că este aplicată sub formă naturală. Aceasta hidratează și curăță pielea de impurități, înlăturând țesutul afectat de la contactul cu mediul. Există mulți substituenți ai smântânei, în funcție de rețetă și de nevoile specifice. Iaurtul este un înlocuitor excelent, însă are o consistență mai scăzută și, ca orice aliment procesat, o valoare nutritivă inferioară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?