Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Medicii dau reţete pentru trei luni


Din cauza prevederilor noului Contract Cadru pe 2011, medicii de familie vrânceni au început să prescrie rețete pentru trei luni. Decizia a fost luată pentru că în urma nesemnării Contractului Cadru pe 2011 de către medicii de familie, actul medical va fi blocat. „Am luat această decizie pentru ca pacienții care suferă de boli cronice cu afecțiuni stabilizate, să beneficieze de medicamente și pentru luna aprilie. Asta nu înseamnă că în aceste trei luni pacienții nu mai vin la cabinet. Ei mai vin pentru controale periodice, ca să le luăm tensiunea, dar nu le mai prescriem rețete medicale”, a declarat Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.
Prescrierea rețetelor medicale pentru trei luni era posibilă și înainte de apariția Contractului Cadru, pentru ca pacienții să poată beneficia continuu de medicație, deoarece erau situații în care farmaciile nu aveau pe stoc anumite medicamente, iar pacienții nu își puteau lua tratamentul. „Într-adevăr, este un efort financiar ridicat pentru pacienți în luna în care își achizițonează tratamentul pentru trei luni, ținând cont că au pensiile mici, dar astfel se pot împiedica anumite blocaje”, a mai precizat Grigore Hanță.
Medicii de familie din Vrancea nu au de gând să semneze Contractul Cadru pe 2011, considerat a fi un atentat la adresa sănătății pacientului. „Noul Contract ne impune să uităm de jurământul nostru de medici, să nu vă consultăm decât o singură dată la 3 luni, să vă cerem coplata, să nu dăm rețete și bilete de trimitere decât pentru 20 de pacienți pe zi, să alegem cine primește medicamente compensate și cine nu, căci vom avea plafon valoric la medicamente, să nu vă tratăm decât cu plată, dacă SIUI spune că sunteți neasigurat să fim funcționarii Casei, să introducem date pe cardurile de asigurat în loc să consultăm, să cumpărăm noi cititoare de carduri și servere, să lipim coduri de bare pe rețete și multe altele. Vom încerca să vă asigurăm cele necesare din timp. Nu ne dorim să afectăm buna relație cu pacienții noștri, nu ne dorim să vă punem sănătatea în pericol”, se precizează pe un afiș informativ, postat de medicii de familie.

Pacienți fără asistență medicală

Dacă medicii de familie nu vor semna acest contract cu CNAS, singurii care vor avea de suferit sunt pacienții, care nu vor mai putea beneficia de asistență medicală, deși plătesc toată viața asigurări sociale de sănătate. „Practic, pe noi nu ne va afecta, pentru că suntem persoane fizice auto-rizate și ne putem desfășura activitatea în continuare. Cei care vor dori, vor rămâne să profeseze în România, iar cei care vor avea mai mult curaj, vor pleca în străinătate, unde munca lor este apreciată și mai bine plătită. Pentru pacienți va fi foarte greu, pentru că se desființează și spitalele, și doar două spitale în Vrancea nu vor putea face față solicitărilor. Cel mai bine va fi pentru Casă, pentru că va face economii și nu va mai fi nevoită să ne plătească serviciile medicale și nici rețetele”, a mai spus Grigore Hanță.

Proces cu CNAS

Pe 26 ianuarie, Curtea de Apel București a dat câștig de cauză celor 14 organizații de medicină de familie din România, care au dat în judecată CNAS, pentru anularea a șase articole din Contractul Cadru pe 2010. Articolele anulate se referă la: programul de lucru al medicilor de familie, la datoriile pe care le au de achitat Casei, precum și la numărul de contracte pe care le poate încheia un medic de familie cu Casa. Totuși, acele articole apar și în Contractul Cadru pe 2011, motiv pentru care Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie și Societatea Națională de Medicină de Familie au dat iar în judecată CNAS, pentru Contractul Cadru pe 2011, obligativitatea înființării centrelor de permanență și informatizarea sistemului, iar pe 10 martie este prima înfățișare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?