Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Mărţişoarele au apărut. Nu şi clienţii


Mai mulți vânzători de mărțișoare și-au expus marfa, ieri, chiar dacă fulgii de zăpadă nu au încetat să cadă. Cel mai scump mărțișor costă 20 de lei și este făcut manual, iar cel mai ieftin costă un leu. Vânzarea nu merge bine, însă comercianții se așteaptă ca în zilele următoare să aibă aflux de cumpărători.

Bărbații sunt în căutarea celui mai frumos mărțișor pentru soții, iubite, mame sau alte femei din viața lor. Pentru ei, primii vânzători de mărțișoare și-au expus ieri, printre fulgii de zăpadă, marfa. Cel mai scump mărțișor ajunge la 20 de lei și este făcut manual, iar cel mai ieftin costă un leu și are doar șnurul tradițional roșu cu alb, legat de o mică figurină.
Cu toate că până la ziua de 1 martie mai sunt câteva zile, comercianții au ieșit în stradă, cu tarabele pline de mărțișoare. La Galeriile de Artă se găsesc, în acest an, mărțișoare deosebite, meșteșugarii provenind din localitățile limitrofe Focșa-niului. Ediția a II-a a Târgului de mărțișoare va dura până pe data de 8 martie. Un grup de copii din comuna Reghiu va realiza pe loc felicitări și mărțișoare pentru mame.
Vânzătorii se plângeau ieri de frigul de afară, dar și de lipsa clienților. Å¢ica Geană a venit cu mărțișoare realizate manual tocmai de la Soveja. Cele mai multe dintre ele sunt realizate din hârtie, piele de animale și mărgele înșirate pe ață, în forme de floare sau fluturi. „Nu prea sunt clienți, dar mai stăm poate vor veni mai mulți. Toate mărțișoarele sunt făcute de mână și sunt ieftine pentru munca pe care o depunem. E frig, dar nu avem ce face”, ne-a declarat Å¢ica Geană, membră a Centrului Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale, Artelor și Meseriilor Vrancea.

Mărțișor din… țuică

Colega de tarabă spune că pentru un mărțișor din hârtie trebuie să lucreze cam jumătate de oră, dar sunt și exponate care se realizează mai greu. Gina Dumitrașcu a adus pentru cei interesați și dulceață de zmeură, pălincă de prună și mere uscate. Nu a făcut mare vânzare, dar speră ca în zilele ce urmează cifra de afaceri să crească. „Nu e mare vânzare, dar nici nu ne plângem. E frig și asta nu e foarte bine. Un borcan de dulceață este în jur de 10 lei, iar un mărțișor circa 5 lei, cel mai ieftin”, ne-a spus Gina Dumitrașcu.
Nici în zona Pasajului Moldovei vânzarea nu mergea mai bine. Comercianții spun că au adus marfa doar de prezentare, pentru ca focșănenii să intre în atmosfera de primăvară. Aici, cel mai ieftin mărțișor, dar și cu mai puține pretenții, costă 1 leu, iar cel mai scump ajunge la 10 lei, dar este ambalat în cutie și este viu colorat.
Paleta de mărțișoare este pe toate gusturile, însă deocamdată nu și pentru toate buzunarele. Cele mai multe mărțișoare ajung în Focșani de la București. „Le aducem din București. Zilele astea sunt doar de prezentare, mare vânzare nu facem. Atunci, când se apropie ziua de 1 martie, merg mai bine. Prețurile sunt ca anul trecut”, ne-a spus un vânzător din Pasajul Moldovei.
Comercianții trebuie să plătească la Primărie chiria pentru terenul ocupat, astfel că amplasarea unei tarabe i-a costat 9 lei pentru un metru pătrat. Totodată, pentru închirierea spațiului, au avut nevoie de certificat de înregistrare, certificat constatator ORC, o cerere tip de la primărie, copie a actului de identitate și chitanța care să ateste plata spațiului închiriat.
Locurile disponibile pentru perioada 20 februarie -1 martie au fost ocupate, astfel că au mai rămas locuri doar pentru zilele de 7 și 8 martie. În anii precedenți, au fost prezenți aproximativ 30 de vânzători în Pasajul din Piața Moldovei și cinci în fața Complexului Sud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?