Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Revolta violentă împotriva colonelului Gaddafi a fost atacată


Mai multe orașe libiene, între care Benghazi și Syrta, se află în mâinile manifestanților, ca urmare a fraternizării militarilor, a anunțat luni Federația internațională a ligilor pentru drepturile omului /FIDO/, care a avansat un bilanț de 300-400 de victime ale revoltei antiguvernamentale declanșată recent în Libia, informează AFP.
„Multe orașe au căzut, în special în estul coastelor libiene. Militarii s-au raliat mișcării populare împotriva liderului libian Muammar Gaddafi”, a declarat pentru AFP președintele FIDO, Souhayr Belhassen, citând Benghazi, fief al opoziției, și Syrta, orașul natal al colonelului Gaddafi.

Poliția s-a retras duminică după-amiaza din Zawia, 60 kilometri vest de Tripoli, ceea ce a provocat un imens haos în orașul libian, au indicat mai mulți tunisieni care au părăsit Libia de teama violențelor, informează AFP.
„De două zile, au loc confruntări între taberele pro și anti-Gaddafi, iar poliția a părăsit orașul duminică după-amiaza. De ieri /duminică/, toate magazinele sunt închise, o reședință a lui Gaddafi a fost incendiată, oamenii au furat autovehiculele polițiștilor, au loc jafuri la drumul mare”, a explicat pentru AFP un martor ocular de origine tunisiană.
„Libienii incendiază totul, atacă sedii publice. Se produc schimburi de focuri, oamenii au pistoale, nu se știe cine de unde trage, polițiști în civil, susținători sau opozanți ai lui Gaddafi”, a explicat la rândul său un alt tunisian, care a trecut de curând granița în Tunisia.

Conform HRW, represiunea mișcării de protest în Libia, guvernată de peste 42 de ani de colonelul Mua-mmar Gaddafi, a provocat moartea a peste 230 de persoane, cel puțin 300 potrivit Federației internaționale a ligilor pentru drepturile omului /FIDO/.
Informațiile FIDO, cu baza la Parid, au fost furnizate de organizații pentru drepturile omului libiene, indicând că protestatarii ar fi atacat în cursul nopții de duminică spre luni tabăra Bab el Azizia, de la periferia capitalei Tripoli, unde s-a retras liderul libian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?