Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Vârstnicii de la ţară, victime la oraş


O statistică întocmită de polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere (SPR) arată faptul că cei mai imprudenți pietoni sunt persoanele de vârsta a treia, care vin din mediul rural. Vineri, în urma unei acțiuni desfășurate în Focșani, au fost amendați mai mult de 60 de pietoni, care nu au respectat prevederile legale. Amenzi au primit și șoferii, nu doar pietonii. În cursul acestei săptămâni, oamenii legii își vor îndrepta atenția către transportatorii de mărfuri.

Potrivit unei situații întocmite de polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere  cei mai imprudenți pietoni sunt persoanele de vârsta a treia, care provin din mediul rural. Cel puțin în cursul anului 2009, în cele mai multe accidente în care au fost implicați pietoni, înregistrate pe raza municipiului Focșani, au fost implicate persoane de vârsta a treia, care provin din mediul rural. Acestea nu obișnuiesc să traverseze strada pe trecerea de pietoni, iar atunci când sunt luate la întrebări de polițiști motivează că s-au grăbit sau că s-au asigurat temeinic înainte de a se angaja în traversarea străzii.
Dovadă a faptului că pietonii sunt imprudenți stă numărul mare de sancțiuni aplicate acestora. Vinerea trecută, polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere și cei din cadrul Biroului Rutier au organizat o acțiune în acest sens, iar rezultatele nu au întârziat să apară. În cele câteva ore cât a durat acțiunea, oamenii legii au amendat 68 de pietoni care nu au traversat strada pe trecerea de pietoni sau pe culoarea roșie a semaforului. „Acțiunea s-a desfășurat în două etape și trebuie menționat faptul că nu a fost înregistrat niciun accident rutier. Imprudența pietonilor manifestată prin traversarea prin locuri nepermise sau pe culoarea roșie a semaforului, dar și imprudența minorilor, reprezintă principalele cauze care au dus la producerea de accidente rutiere, în cursul anului 2010, în Vrancea. În cele mai multe dintre accidentele înregistrate pe raza municipiului Focșani, s-a constatat că au fost implicate destul de multe persoane de vârsta a treia din mediul rural, aflate ocazional în municipiul Focșani. În urma acțiunii de vineri, au fost sancționați 68 de pietoni, care nu au respectat preve-derile legale. Mulți dintre cei sancționați de către polițiști au motivat fie că se grăbeau, fie că s-au asigurat temeinic în momentul în care s-au angajat în traversarea străzii”, a precizat inspectorul Cătălin Manea, din cadrul Serviciului Poliției Rutiere.
Acțiunile au continuat inclusiv sâmbătă și duminică, iar abaterile din trafic au fost nelipsite. În total, au fost reținute 23 de permise de conducere, dintre care nouă pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, două pentru neacordare de prioritate vehiculelor, cinci pentru neacordare de prioritate pietonilor, trei pentru ne-respectarea culorii semaforului și trei pentru depășirea limitei de viteză cu peste 50 de kilometri pe oră. Polițiștii au aplicat și 824 sancțiuni contravenționale, în valoare de 65.670 lei, și au întocmit 10 dosare penale, dintre care șase pentru alcool.

Transportatorii de mărfuri, controlați la tahograf

Săptămâna aceasta, în atenția polițiștilor vor fi transportatorii de mărfuri. Oamenii legii vor verifica dacă aceștia respectă timpii de odihnă, legalitatea transportului și altele. „Acțiunea se va desfășura toată săptămâna și vor fi verificați transportatorii de mărfuri. Se vor face verificări cu privire la respectarea timpilor de odihnă, legalitatea transportului, dar și modul în care funcționează aparatele tahograf. Aceste aparate înregistrează timpul în care autovehiculul este condus pe drumurile publice, timpul în care a staționat, viteza de deplasare, dar și kilometrii parcurși. Acțiunea se desfășoară la nivelul tuturor țărilor membre TISPOL, organizație la care România este membru fondator”, a adăugat inspectorul Manea. Acesta a mai spus că Organizația Polițiilor Rutiere Europene (TISPOL) susține schimbul de experiență, prin organizarea de deplasări ale polițiștilor din statele europene pentru a observa modul de lucru al colegilor din alte țări. La astfel de schimburi de experiență au participat, de curând, inspectorul Cătălin Manea, dar și colegul său Cristi Manta, ambii fiind plecați în Germania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?