Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Medicii de familie refuză semnarea contractului-cadru cu CNAS


Medicii de familie au decis, sâmbătă, să nu semneze contractul-cadru cu CNAS, care i-ar duce la faliment și să conteste în instanță actele normative ce încalcă drepturile pacienților și medicilor, reclamând că sunt puși să editeze carduri și să facă muncă forțată fără să li se asigure cele necesare.
Medicii de familie s-au reunit, sâmbătă, într-o conferință organizată de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor de Medicina Familiei (FNPMF), unde au discutat despre problemele din sistemul de sănătate și măsurile pe care le vor lua în fața „ilegalităților” din legislația în domeniu.
„Contractul-cadru, pe doi ani, nesocotește principiul consolidării bazei pentru a întări întregul sistem, decapitează liberalismul profesiei medicale, afectează drepturile pacienților și încearcă subjugarea birocratică a medicilor din asistența primară, promovând falsa dezbinare și deprofesio-nalizarea”, au spus reprezentanții medicilor de familie.
Președintele Asociației Profesionale a Medicilor din Ambulatoriu, Cosmin Alexandrescu, a subliniat că, dacă medicii semnează contractul în aprilie 2011, acest lucru va duce la închiderea cabinetelor. El a precizat că, alături de ceilalți reprezentanți ai asociațiilor și fe-derațiilor medicale, va sfătui toți medicii să nu semneze acel contract.
Medicii au căzut de acord asupra faptului că vor continua să practice medicina fie în mod privat, fie în alte țări, dacă guvernanții îi obligă la semnarea contractului.
Participanții la conferință au mai spus că vor acționa în justiție toate actele normative ce „încalcă legislația în vigoare și drepturile fundamentale ale pacienților și medicilor”, anunțând și sesizarea Uniunii Europene privind „gravele încălcări ale directivelor europene”.

Medici transformați în tehnicieni

Medicii au făcut referire la actele normative privind informatizarea, care „aruncă povara finanțării Programului de Informatizare asupra medicilor, care, pe lângă falimentarea evidentă, vor fi din nou deprofesionalizați, fiind obligați să presteze servicii (de editare a cardurilor) care nu au legătură cu pregătirea profesională specifică, cu contractul lor și care, mai ales, dezavantajează grav pacienții”.
Aceștia s-au mai plâns și de „impunerea muncii forțate prin instituirea obligativității permanenței, fără asigurarea unei finanțări decente și a condițiilor legale de funcționare a centrelor de permanență”.
Totodată, impunerea plafoanelor orientative de prescripții la medicamente atrage după sine alegerea pacienților ce consumă mai puține resurse, astfel că medicii sunt obligați să devină „cerberi”, au mai spus reprezentanții asociațiilor medicinei de familie.

Medicii cer verificări la CNAS

Medicii au cerut intervenția primului ministru pentru a rezolva „modul haotic în care Ministerul Sănătății înțelege să gestioneze criza sistemului de sănătate” și au anunțat că vor cere organismelor de control abilitate să verifice modul în care MS și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au gestionat banii contribuabililor. În plus, medicii vor solicita sprijinul pacienților prin strângerea de semnături privind „nemulțumirea lor asupra lipsei de transparență a modului în care banii lor sunt gestionați”.

Pacienții sunt solidari cu medicii

Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, a spus că pacienții sunt solidari cu medicii și că nu se vor întoarce împotriva acestora. El a adăugat că nepăsarea și aroganța de care dau dovadă Ministerul Sănătății și CNAS merită depunerea unei plângeri penale, pentru că altfel s-ar putea pierde vieți.
O altă măsură luată de medicii de familie este depunerea cererilor de obținere a certificatelor de conformitate, facilitând astfel emigrarea masivă a acestora în străinătate. „Împreună cu colegii de alte specialități ne vom opune încercărilor patetice ale ministerului de a induce o sciziune între specialități. Noi toți suntem medici și înțelegem cel mai bine că nu putem fi se-parați și, cu atât mai puțin, manipulați. (…) Nu ne așteptăm și nu mai dorim ca MS sau CNAS să ne cheme la «consultări». Am pierdut în acest fel mult timp, inutil. Dorim să îi asigurăm pe guvernanți de întreaga noastră disponibilitate de colaborare în cazul în care doresc realmente să discutăm serios și bazat pe argumente, dar și de hotărârea de a merge până la capăt cu protestele noastre în cazul în care nu vor înțelege cât de profund se înșeală denumind reformă un grup de documente ce vor distruge definitiv asistența medicală primară în România”, au conchis reprezentanții medicinei de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?