Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Campioana din casa cu 9 copii!


Viitoarea Nadia Comăneci vine din Focșani, are aproape 11 ani, un palmares de 34 de medalii, cele mai multe din aur, și trei cupe, toate pentru locul I la competițiile de gimnastică. Diana Damian provine dintr-o familie numeroasă, cu puține posibilități materiale, însă cu multă putere de muncă și onoare. Mama gimnastei, Lăcrămioara Damian, are nouă copii, iar greutățile o apasă zi de zi când vine ora de masă. Cu toate că primește un ajutor de la Cantina de Ajutor Social Focșani, banii tot nu ajung, iar dorințele firești se transformă în vise greu de atins. Lăcrămioara ar da orice pentru ca Diana să ducă doar grija antrenamentelor nu și a neajunsurilor familiei… Fetița a fost selectată pe când era în clasa I, astfel că în prezent se află în lotul de gimnaste junioare de la Onești. Singura dorință a gimnastei este să aibă un laptop, așa cum au și colegele ei, dorință pentru care mama s-a hotărât ca pe perioada verii să meargă în Italia și să câștige bani pentru a împlini visul fetei. În familie, sportul a cochetat cu aproape fiecare membru. Mama a fost atlet, iar fata cea mică, Ruth Naomi de doar cinci ani, merge la antrenament de gimnastică la antrenorul Dianei, Nicoleta Răducan.

Mama gimnastei din Focșani, care are mai multe medalii de aur decât anișori, își face griji la fiecare concurs pe care îl susține Diana. „Are un concurs în aprilie, la Buzău, și ține dietă acum pentru a ajunge la kilogramele necesare. Stau cu emoții de fiecare dată când are concurs, să nu se accidenteze și să reușească să ajungă pe locul I”, ne-a spus Lăcrămioara. Fata vine foarte rar acasă pentru că sportul de performanță cere timp și sacrificiu. „Din clasa I s-a înscris și a urmat antrenamentul. A fost selectată de prima dată, chiar sub vârsta ei. Vine foarte rar acasă și stă foarte puțin. Ne mai auzim la telefon, dar fiecare minut costă și vorbim puțin”, spune mama gimnastei. Nu de puține ori s-a întâmplat ca Diana să plângă în telefon pentru că îi este foarte dor de casă, însă performanța nu ține cont de sentimente. Mama ne-a dezvăluit că sportul este „microbul” instalat în fiecare dintre membrii familiei. „Cea mică, de cinci ani, se ține și ea de gimnastică. Åži eu am fost atletă, însă din cauza lipsurilor nu am putut să ajung mai departe. Visul meu a fost să am o fetiță care să poată face performanță. Aș face orice ca să nu simtă lipsa banilor”, ne-a spus Lăcrămioara. Cele două gimnaste ale familiei vorbesc la telefon despre noile elemente de gimnastică și mai puțin despre jocurile copilăriei. Pentru a putea asigura traiul familiei, mama merge la o familie pentru care asigură menajul și la o brutărie unde face curățenie. De acolo mai primește câteva pâini. „Oneștiul ne mănâncă mulți bani. Cam 300 de lei dau pe lună pentru a putea ajunge la ea cu ceva de mâncare”, spune Lăcrămioara. Cu plata întreținerii a rămas în urmă, însă niciun sacrificiu nu este prea mare pentru o mamă. „La vară poate o să merg în Italia să muncesc acolo și să ajung cu întreținerea la zi. Dacă o să găsesc acolo ceva de muncă poate o să reușesc să-i împlinesc și ei visul de a avea un laptop. Toate colegele ei au și ea se simte prost”, speră Lăcrămioara.

Treningul, primit la un concurs la Constanța

Fata a văzut acasă ce înseamnă traiul greu, iar mama o încurajează mereu, la telefon, pentru a rezista. „Îi spun mereu la telefon să tragă tare, pentru că acasă, noi nu avem ce să-i oferim. Este singura ei șansă de a ajunge departe”, spune mama neputincioasă. Echipamentele și toate cele necesare pentru întreținerea Dianei sunt greu de procurat, astfel că diferitele cadouri pe care le primește la concursuri sunt vitale. „A fost la un concurs la Constanța și a primit de acolo un echipament, un trening. Este singurul pe care îl are și dacă nu erau cei de la Constanța, nu aveam de unde să-i cumpărăm altul”, spune mama. Majoritatea fetelor care se antrenează la Onești au o situație materială mult mai bună decât cea a Dianei și, cu toate acestea, performanțele sunt egale. „Unele fete au mai puține medalii decât are ea. Ea știe că doar prin muncă și cu antrenamente poate să reușească”, susține Lăcrămioara. Concursul de la Buzău, din aprilie, poate că îi va aduce o nouă medalie de aur, pentru că Diana așa și-a obișnuit familia, să fie prima pe podium. Poate că după concurs va ajunge și acasă, să își vadă frații de care s-a cam înstrăinat. Ultima dată când a fost în Focșani a fost de sărbători, când a luat cinci kilograme peste limita admisă și a fost nevoită să depună un efort suplimentar pentru a se ridica la înălțimea unui sport de performanță. Dietele sunt grele, scumpe, iar banii puțini. Cu toate acestea, când va ajunge acasă o va învăța și pe cea mică mentalitatea de învingător. Cine dorește să ajute această fetiță minunată, se poate adresa redacției noastre.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?