Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Preoţii vrânceni îl pot pomeni pe ÎPS Bartolomeu


Înalt Prea Sfințitul Bartolomeu Anania va fi pomenit și de preoții vrânceni, la Sfânta Liturgie n Bartolomeu Anania a decedat în ultima zi a lunii ianuarie. Urma să împlinească 90 de ani pe data de 18 martie.

Preoții din Vrancea sunt liberi să-l pomenească în timpul slujbelor pe cel care a fost Înalt Prea Sfințitul Bartolomeu Anania. Cu toate că de la Episcopia Buzăului și Vrancei nu a ajuns în parohii nici un înscris oficial cu privire la obligativitatea pomenii Mitropolitului ortodox al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, preoții vrânceni spun că cine l-a cunsocut sau cine dorește, îl poate pomeni pe ÎPS Bartolomeu la slujbe. „Cei care vor să îl pomenească, din bun simț sau pur și simplu pentru că doresc, o pot face. Dacă va sosi vreo adresă de la Patriarhie, îl vom pomeni fiecare la Sfânta Liturghie pe ÎPS Bartolomeu”, ne-a spus părintele Nicolae Cobzaru, din Focșani. Preotul susține că trecerea la cele sfinte a Mitropolitului este o mare pierdere pentru Biserica Ortodoxă Română, pentru că Anania era un mare cărturar și un reprezentant de seamă în cadrul Sinodului. „A fost un mare cărturar și a promovat multe inițiative în Sinod, din care Biserica noastră a avut de câștigat. Este totodată și o pierdere pentru lumea academică”, a adăugat părintele Cobzaru.
Bartolomeu Anania a fost Doctor Honoris Causa al Universității „Babes-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, senator de onoare și membru al Marelui Senat al UBB și a devenit cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca în anul 1996. El a decedat în ultima zi a lunii ianuarie. Pentru înmormântarea Mitropolitului se va oficia o slujbă specială, asemănătoare celei pentru călugări. „Pentru înmormântarea arhiereilor se face slujba călugărilor, o slujbă specială. Se formează un sobor format din episcopi și mitropoliți, care va fi condus de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel. După Sfânta Liturghie sunt cântări speciale, altele decât cele de la o înmormântare obișnuită. PFP Daniel este și locțiitor, până va fi numit un alt mitropolit”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Buzăului și Vrancei, preotul Adrian Ionescu.
Reprezentantul Episcopiei spune că fiecare preot e liber să îl pomenească la Liturghie pe Mitropolitul Anania, însă nu este obligat să o facă. „Noi ne rugăm pentru toți cei mutați la Domnul, ca să le fie iertate păcatele și ca să fie ajutați la judecată. Este liber orice preot să-l pomenească, dar nu este obligatoriu”, a adăugat preotul Ionescu.
Pe 18 martie, ÎPS Bartolomeu urma să împlinească 90 de ani.
Dumnezeu să-l ierte!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?