Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Străinii au pus ochii pe cabanele lui Ceauşescu


Direcția Silvică a reluat licitația pentru închirierea cabanelor de vânătoare construite pentru fostul președinte comunist Nicolae Ceaușescu. De această dată se pare că un investitor străin ar fi dispus să plătească chiria solicitată de DS Focșani pentru a amenaja cabanele.

Reorganizarea ocoalelor silvice și retrocedările de păduri i-au lăsat fără bani pe silvicultorii statului. Tăierile de arbori nu mai aduc atât de mulți bani ca în anii anteriori iar conducerea DS Focșani trebuie să taie din cheltuieli. Una dintre soluții este închirierea cabanelor de vânătoare și a sediilor de ocoale nefuncționale. Urmează vânzarea clădirilor aflate încă în inventarul DS Focșani dar amplasate pe terenuri private.
Nu mai puțin de șapte clădiri sunt scoase la licitație de silvicultorii vrânceni care nu mai au fonduri pentru administrarea lor. Vor fi scoase la licitație și cinci sedii de ocoale silvice, respectiv Adjud, Gugești, Panciu, Nereju, Tulnici. Licitația va avea loc pe 4 februarie iar oamenii de afaceri au început deja să se intereseze de posibilitatea închirierii cabanelor.
Purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Focșani, Titi Olteanu, a afirmat că decizia închirierii cabanelor a fost luată deoarece funcționau pe pierdere. Deși s-a încercat închirierea cabanelor inclusiv prin includerea lor în oferte turistice, procedura nu a avut rezultate financiare. Doar în cazul cabanei Lepșuleț din Tulnici erau cheltuieli cu administrarea de circa 80 mii lei. 
„Vor fi închiriate deoarece sunt pe pierderi. Deocamdată o singură firmă a cumpărat caietul de sarcini. Acesta însă nu este un indiciu pentru că la fel s-a întâmplat și la licitația anterioară, nu înseamnă că va participa efectiv la licitație”, ne-a declarat inginerul Titi Olteanu, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Focșani.

Închiriere pentru maxim 5 ani

Potrivit anunțului de licitație, închirierile se fac pe o perioadă de minim 1 an și maxim 5 ani, pentru fiecare clădire în parte. „Ocoalele silvice au fost desființate și trebuie să amortizăm cheltuielile. La fel este și în cazul cabanelor de vânătoare. Deja avem o persoană străină care s-a interesat de aceste cabane și urmează să avem discuții suplimentare. Are un proiect mai amplu dar rămâne de văzut ce se va concretiza”, a precizat directorul Petrică Tudosă.
De asemenea, silvicultorii închiriază și atelierul de prelucrare a lemnului de la Odobești. Atelierul dispune de gater vertical; fierăstrău panglică tip Artiglio, aburitoare, uscător, atelier mecanic.
Cabană de vânătoare
pentru Ceaușescu

Cabana Dragomira este situată în comuna Soveja, la o altitudine de 630 metri. A fost construită în anul 1976, fiind folosită în acțiunile de protocol prezidențial. Cabana a fost modernizată – renovată în anul 2004, are o suprafață de 207 mp, cu posibilitate de cazare până la maxim 8 persoane. Conform prezentării, închirierea Cabanei Dragomira se ridică la circa 600 lei/noapte iar un apartament costă până la 180 lei/noapte.

– Cabana de vânătoare „Dragomira” dispune de un apartament cu baie proprie, un dormitor cu baie proprie, 2 dormitoare cu baie comună, bucătărie și sală de conferințe, Comuna Soveja
– Cabana de vânătoare „Lepsuleț” dispune de 8 dormitoare cu 15 locuri, 2 săli de conferințe, Comuna Tulnici
– Sediul O.S. Adjud ( parter ), dispune  de 6 camere, amplasat în Adjud
– Sediul O.S. Gugești ( parter + etaj ), 7 camere, amplasat în Gugești
– Sediul O.S. Panciu ( parter + etaj), 7 camere, amplasat în Panciu
– Sediul O.S. Nereju ( parter + etaj), 7 camere, amplasat în Nereju
– Sediul O.S. Tulnici ( parter ), 5 camere, amplasat în loc. Tulnici, județul Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

_ga

Other

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?