Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Victime şi infractori, consiliaţi la Serviciul de Probaţiune


Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea a prezentat, ieri, activitatea pe anul 2010. La întâlnire, pe lângă consilierii de probațiune, au participat și reprezentanți ai instituțiilor cu care anul trecut, Serviciul a colaborat. Anul trecut, Serviciul de probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea a împlinit zece ani de la înființare.

Lucrătorii Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea au susținut ieri, în fața invitaților de la alte instituții, raportul de bilanț al anului 2010. Consilierii de probațiune au prezentat întreaga activitate a anului trecut dar și comparativ cu anii anteriori. Evenimentul a avut loc la Centrul de Studii din Focșani al Universității „George Barițiu” Brașov. „Identitatea probațiunii ca parte a sistemului de justiție penală se definește din perspectiva valorilor care orientează activitatea de probațiune: respect pentru persoane, valoarea umană, integritate și intimitate, echitate, deschidere și responsabilitate, principiul minimei intervenții, principiul normalizării, preocuparea pentru colaborarea cu alte organizații. Acest set de valori stă și la baza activității de întocmire a referatelor de evaluare”, se arată în raportul de bilanț al probațiunii. În 2010, consilierii de probațiune din cadrul serviciului au elaborat 81 de referate de evaluare la cererea organelor de urmărire penală. Cele mai multe, respectiv 53, au fost solicitate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani. În ceea ce privește cererile de efectuare a unor referate de evaluare la cererea instanțelor de judecată, ponderea o deține Judecătoria Focșani. „Întocmirea referatelor de evaluare ocupă un loc important în activitatea consilierului de probațiune, reprezintă un punct de pornire, o primă evaluare a persoanei care a încălcat normele penale. Prin această primă evaluare consilierul de probațiune are în vedere viitorul plan de intervenție psihosocială pe care îl poate dezvolta și implementa în cazul în care persoana evaluată ar primi o condamnare cu suspendarea executării pedepsei sub supravegherea serviciului de probațiune, așa cum s-a întâmplat în cazul a 27 de persoane, în cursul anului 2010, pentru care s-au solicitat și întocmit referate de eva-luare” , se arată în același raport.

Asistență și consiliere pentru infractori și victime

Pe durata anului 2010, în cadrul Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea au beneficiat de asistență și consiliere 28 de persoane aflate în supraveghere. Ponderea, respectiv 75% dintre aceștia, o reprezintă persoanele majore. Tot în cursul anului trecut, Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea a desfășurat două programe de grup de asistență și consiliere, denumite „Stop! Gândește-te și schimbă” și „Reducerea riscului de recidivă după închisoare”. În 2010, consilierii de probațiune au oferit consiliere psihologică și victimelor infractorilor. „De la data intrării în vigoare și până în prezent, în evidența Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea au fost înregistrate 9 cazuri – victime ale infracțiunilor de trafic de ființe umane, tentativă de viol, viol, etc. În cursul anului 2010, două minore (victime ale infracțiunii de tentativă de viol, respectiv infracțiunea de viol) au solicitat consiliere psihologică din partea Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea. Deși această activitate se desfășoară la cererea persoanei, în ambele cazuri a intervenit abandonul”, se mai arată în raportul de bilanț al Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?