Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Otrăviţi cu energizante


În ultimii ani, băuturile energizante au devenit tot mai populare în rândul tinerilor. Au gust plăcut și oferă energie, cel puțin teoretic. Medicii susțin, însă, că acestea afectează organismul uman. Tinerii, se pare, nu țin cont de atenționările medicilor și recurg, după spusele lor, la aceste stimulente pentru sporirea energiei în organism.

Specialiștii atrag atenția că băuturile energizante sunt contraindicate celor sub 18 ani, din cauza conținutului ridicat de taurină și cofeină. Cofeina și taurina, substanțe neuroexcitante, obligă organismul să funcționeze la capacitate maximă. Ca și efecte secundare, conduc la apariția tahicardiilor și a hipersensibilității. Cea mai periculoasă combinație pentru organismul uman este amestecul de băuturi alcoolice, precum whisky sau votcă, cu energizante. Acest tip de cocktail poate duce la apariția comei alcoolice. De asemenea, băuturile energizante au, pe lângă conținutul de cofeină sintetică, și un raport caloric destul de mare.

Tinerii, indiferenți la efectele nocive 

Se pare că tinerii nu țin cont de sfaturile medicilor și consumă aceste băuturi ori de câte ori se simt obosiți sau vor energie în plus, mai ales atunci când merg la petreceri care țin toată noaptea. „Ne-au  înnebunit ăștia cu studiile lor. Eu consum energizante mai mereu, deoarece am un stil de viață mai activ și îmi trebuie energie. Până acum nu am pățit nimic”, a dat asigurări Liviu Simion, de 24 ani, din Adjud.
Cât privește amestecul de energizant cu alcool, acesta este o mare greșeală. Cu toate acestea, tinerii nu cred că viața le este pusă în pericol de un astfel de cocktail. „E cel mai bun energizantul cu whisky la petreceri. Îți dă mai multă adrenalină și chef de distracție”, a spus un licean din Adjud. Consumate regulat, chiar până la trei doze pe zi, băuturile energizante afectează fica-tul. De cele mai multe ori, persoanele recurg la consumul acestor băuturi ori de câte ori se simt obosite. Mai mult, potrivit specialiștilor, energizantele trebuie evitate mai ales după ora 7.00 seara, când ficatul își încetinește activitatea.

În România nu există restricții

După ce mai mulți tineri au murit din cauza consumului mare de energizante, în unele țări această băutură a fost supusă unor restricții severe sau chiar interzisă. În Turcia, Danemarca, Islanda, Uruguay și Franța băuturile cu conținut mare de cofeină și taurină sunt interzise. În Suedia, se vând numai în farmacii, fiind considerate medicamente, iar în Canada se specifică pe cutie cine nu are voie să consume băutura.
În România, producătorii de energizante nu sunt nevoiți să ia nicio măsură de siguranță pentru a proteja sănătatea consumatorilor, deși au fost persoane care au ajuns la spital după ce au băut energizante. Eticheta nu precizează întotdeauna cantitatea exactă de substanță conținută, iar dacă ea specifică aceste informații, acestea sunt greu de interpretat pentru că fie nu cunoaștem ingredientele, fie nu știm care este doza ma-ximă recomandată.
Vă dați seama cât de bună poate fi o băutură care costă 1 leu cutia? Chiar dacă pe etichetă scrie că produsul conține extract de taurină, la prețul acesta e bine de știut că taurina din băuturile energizante este o substanță sintetică, produsă de companiile farmaceutice și nu este derivată din produse animale, cum ar fi splina de taur.

Studii în afara țării

Consumul mode¬ rat de băuturi energizante poate îmbunătăți viteza de răspuns a consumatorilor, dar cu cât sunt băute în cantități mai mari, cu atât efectul lor este mai nociv, arată un studiu  publicat de Asociația Psihologilor Americani. Studiul a fost realizat pe 80 de studenți, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani. Unora li s-a dat spre consum o băutură care are în compoziție o cantitate mare de cafeină, iar altora un produs mai puțin cofeinizat. După o ju¬ mătate de oră, tuturor li s-a dat un test care presupunea viteza de reacție. Cei care au consumat mai multă cofeină au răspuns mai încet întrebărilor, dar s-au simțit mai odih¬ niți, în timp ce ceilalți au avut o viteză mai mare, dar au și resimțit mai mult efortul.
În concluzie, băuturile energizante nu sunt folositoare în cazul unui efort in-telectual mărit. De aceea, echipa de cercetători dorește să continue studiile pentru a putea înainta, autorităților o modificare legislativă cu privire la  comercializarea acestor produse, în special, către tineri. Băuturile energizante oferă senzația de luciditate petrecăreților, făcându-i să bea mai mult alcool. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Florida, din Statele Unite ale Americii. Băuturile energizante, consumate mai ales de tineri după ce fac sport, pun în pericol sănătatea dinților. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii italieni, băuturile energizante afectează sănătatea dinților din cauza incapa-cității de a menține nealte-rat PH-ul gurii. Specialiștii spun că energizantele joacă un rol important în eroziunea dentară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?