Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Bani europeni pentru producătorii de lapte


Cererile pentru subvenția acordată producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate care dețin cotă de lapte se depun până la 15 februarie 2011. Vineri, în Monitorul Oficial, a fost publicată hotărârea prin care perioada de depunere a fost prelungită până la 15 februarie, iar controlul la fața locului se derulează până la 15 aprilie 2011. Prelungirea termenelor a avut loc după ce sute de țărani s-au înghesuit, săptămâna trecută, la ușile Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru subvenția acordată producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate care dețin cotă de lapte. Subvențiile sunt acordate din Fondul European de Garantare Agricolă pentru producătorii de lapte de vacă din zonele defavorizate. Banii se acordă crescătorilor de bovine care sunt înregistrați în sistemul de administrare a cotelor de lapte pentru livrări și/sau vânzări directe și au exploatații localizate în zonele defavorizate. Aceste condiții i-au determinat pe mulți fermieri să apeleze la ajutorul vecinilor pentru a avea o cantitate mai mare de cotă de lapte. „Eu am cotă de 5000 litri dar i-am dat unui vecin o mie ca să aibă și el o cotă suficientă și să obțină subvenția”, ne-a spus un bătrân din Colacu, comuna Valea Sării.

250 de euro pentru fiecare vacă

Banii europeni sunt salvarea crescătorilor de animale din zona montană, lăsați fără niciun sprijin de guvern. Fără locuri de muncă, fără măsuri concrete direcționate către zonele defavorizate, locuitorii din munții Vrancei sunt nevoiți să stea cu mâna întinsă la ajutoarele europene.
Astfel, fiecare crescător de animale poate primi până la 250 euro/cap de vacă. Sunt considerate zone montane defavorizate localitățile Andreiașu de Jos, Bîrsești, Chiojdeni, Jitia, Mera, Năruja, Negrilești, Nereju, Nistorești, Paltin, Păulești, Poiana Cristei, Reghiu, Soveja, Spulber, Tulnici, Valea Sării, Vintileasca, Vizantea-Livezi, Vrâncioaia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?