Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Austeritatea pedelistă taie 10 milioane din bugetul Focşaniului


Tăierile de salarii și concedierile efectuate de Guvernul PDL vor reduce cu circa 10 milioane de lei bugetul Focșaniului pentru 2011. Proiectul bugetului general centra-lizat al Municipiului Focșani pe anul 2011 a fost dezbătut, ieri, într-o ședință publică în sala de Consiliu Local a Primăriei. Reprezentanții municipalității au arătat că veniturile proprii din impozite, taxe locale dar și cele din cote defalcate din impozitul pe venit au scăzut pentru 2011. Astfel, dacă în anul 2010 veniturile proprii erau de 80 de milioane de lei, în acest an sunt estimate la 70 de milioane. Scăderea provine din cotele defalcate care, în anul 2010, au fost de 44 milioane de lei, iar în acest an de 35 de milioane. Acesta este rezultatul măsurilor de austeritate ale guvernării PDL, cotele defalcate fiind banii care ajung înapoi în primării din salariile angajaților. Astfel, pe anul 2011 salariile sunt mai mici cu 21% față de anul precedent. Salvarea bugetului vine din atragerea de investiții prin banii Uniunii Europene, sumele primite de la UE pentru 2011 fiind de 87 mi-lioane de lei, ceea ce ridică bugetul general centralizat la 298 de mi-lioane de lei. Banii de care dispune administrația publică locală sunt mai mulți față de anul trecut, însă doar pentru că proiectele realizate în 2010 vor fi finanțate în acest an.
Primăria are planificate șase proiecte de investiții cu finanțare din fonduri externe nerambursabile în valoare totală de 153.728.000 lei. Va fi reabilitată Åžcoala Generală „Åžtefan cel Mare”, sediul Colegiului Național „Unirea”, zona de sud-est a orașului va beneficia de moder-nizarea și extinderea spațiilor verzi, dar și de un sistem de supraveghere pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității. De asemenea, vor fi alocați bani pentru reabilitarea și modernizarea spațiilor publice urbane din zona de sud-est, iar sistemul de termoficare al orașului va beneficia de reparații capitale. Primarul Decebal Bacinschi a declarat că la stabilirea bugetului a ținut cont de câteva priorități ale orașului, semnalate în întâlnirile anterioare de focșăneni. „Am ținut cont de atragerea de sume externe pentru realizarea proiectelor, de administrarea infrastructurii stradale și de asigurarea serviciilor comunității”, a spus Bacinschi în deschiderea dezbaterii.

Focșănenii cer bani pentru reabilitarea termică

Cele mai drastice scăderi ale cheltuielilor pentru 2011 se regăsesc la cultură, recreere și religie, la agricultură și la activități sportive. Cei care au participat la dezbatere au aflat că datoria publică a orașului Focșani este de aproape opt milioane de lei, reprezentând împrumuturile pentru străzi și alimentarea cu apă. Doar două persoane din sala de ședințe au luat cuvântul pentru a propune alocarea mai multor fonduri pentru anveloparea blocurilor dar și pentru asfaltarea pasajului Vâlcele. „Până când nu vor fi plătite integral lucrările de anvelopare pentru cele cinci blocuri din Cartierul Sud, primăria nu va mai aloca bani pentru izolarea termică. (…) Începând din februarie, martie vor demara lucrările pentru canalizare. Acesta a fost motivul pentru care nu am intervenit pentru asfaltarea pasajului”, a dat lămuriri Decebal Bacinschi. Proiectul de buget va fi aprobat în forma finală în ședința extraordinară de marți, 8 februarie. Până pe data de 26 ianuarie cetățenii mai pot depune propuneri sau contestații pentru ajustarea proiectului.

În 2011 vor fi alocate peste 3 milioane de lei pentru recalificarea urbană a Pieței Unirii, 1,7 milioane pentru întreținerea străzilor și 5,15 milioane pentru iluminatul public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?