Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Militarii, lăsaţi fără banii de rate


După ce au lucrat ani de zile în slujba statului, cadrele militare s-au ales cu pensiile diminuate cu până la 70%. Foștii militari spun că banii primiți luna aceasta, nu le ajung nici măcar de rate. Foștii militari vor să dea Guvernul și Ministerul Apărării în judecată și să ceară inclusiv dobândă pentru banii reținuți. Colonelul (r) Petrache Barbă Roșie ne-a spus că luna aceasta  a primit cu 1.900 lei mai puțin decât în luna decembrie a anului trecut. Militarii îi acuză pe guvernanți că i-au mințit cu privire la faptul că pensiile nu vor scădea sub 3.000 lei. 

Pensionarii militari au pri-mit, luna aceasta, pensii diminuate cu 40-60%, fiind mai mici de 3.000 lei, deși au fost asigurați, în repetate rânduri, de ministrul Apărării Naționale, Gabriel Oprea, că pensiile nu vor scădea sub această valoare. Secretarul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate Vrancea, colonel (r) Petrache Barbă Roșie, a precizat că și el se numără printre  pensionarii cu veniturile ciuntite. Acesta a susținut că a primit zilele acestea pensia, diminuată cu 1.900 lei față de luna trecută, iar acum este în imposibilitatea de a-și achita ratele. „În mare majoritate, pensiile au venit calculate la salariul mediu pe economie. Luna aceasta am primit doar 43 % din cuantumul pensiei de luna trecută, adică cu 1.900 lei mai puțin. Am rate de 1.700 lei pe lună și efectiv sunt pus în imposibilitatea de a mi le achita. Pensia diminuată nu-mi ajunge pentru a-mi achita datoriile. Numărul celor care au primit sumele pe care le-au primit și luna trecută este foarte mic. Noi am trimis documentele necesare recalculării în termen, dar cei de la minister le-au procesat doar pe cele trimise până la 1 decembrie 2010, iar termenul era până la sfârșitul lunii decembrie. Sunt măsuri abuzive, care nu au nicio bază legală”, ne-a spus colonel (r) Petrache Barbă Roșie.

Procese și proteste

Președintele Asociației Cadrelor Militare în rezervă, comandorul Aurelian Chirică, a anunțat că militarii în rezervă vor deschide acțiuni în instanță împotriva statului român pentru a-și recupera banii reținuți. „Vom acționa în instanță, oamenii vor recuperarea tuturor sumelor. De asemenea, dacă în termen de 45 de zile nu se dau adeve-rințele de venit, ne rezervăm dreptul de a chema în instanță. Primul pas este contestarea tuturor deciziilor de pensionare sau a taloanelor de pensie, pentru că trebuie să contestăm un document. Am discutat deja cu doi avocați, din București și Focșani, pentru a ne ajuta în demersul nostru”, a afirmat comandorul Aurelian Chirică. Acesta îi sfătuiește pe pensionarii militari să nu arunce plicurile cu deciziile de pensionare sau cu taloanele de pensie, pentru că documentele le vor fi necesare în instanță. De asemenea, potrivit comandorului, militarii au la dispoziție 30 de zile pentru a  acționa statul în instanță, în caz contrar consi-derându-se că sunt de acord cu această decizie. „Nu excludem nici protestele, dar în limita legalității și la București, pentru că autoritățile locale, prefectul, nu au nicio putere pentru a schimba acest lucru”, a precizat comandorul Chirică. Potrivit calculelor făcute de militari, pensiile au scăzut, în medie, cu 35-40%. „Avem cazul unui general care a avut funcții importante și care acum primește o pensie de 17 milioane lei vechi, de la peste 40 milioane cât primea înainte. În cazul meu, pensia se reduce la 16 milioane lei vechi, față de 22 milioane”, a afirmat comandorul, care a adăugat că procedura prin care se face recalcularea pensiilor este greșită și că multor militari le lipsesc câțiva ani din vechimea trecută în adeverința de venit, ceea ce duce la scăderea pensiei.

Militarii vor dobândă pentru banii luați

Cadrele militare care se află în această situație spun că vor da în judecată atât Guvernul, cât și Ministerul Apărării Naționale pentru deciziile abuzive pe care le-au luat de a le reduce pensiile. Aceștia     ne-au mai spus că își vor banii înapoi, cu tot cu dobândă. „Măsurile sunt abuzive, motiv pentru care vom da în judecată Ministerul și Guvernul. De asemenea, vom cere dobândă pentru banii care ne-au fost luați fără niciun temei legal. În Vrancea, sunt peste 1.000 de cadre militare în rezervă și retragere și aproape toate sunt în această situație”, a mai spus colonelul (r) Petrache Barbă Roșie

Pensiile tăiate drastic

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, spunea, anul trecut, că dacă pensiile militarilor vor fi tăiate, își va depune demisia. Zilele acestea, 80.000 dintre cei 83.000 de pensionari militari din întreaga țară au primit pensiile ciuntite, potrivit unei centralizări a sindicatului militarilor în rezervă. Foarte mulți pensionari cu pensii de până în 3.000 de lei au primit, luna aceasta, pensiile diminuate cu până la 70 de procente, față de luna decembrie 2010. Asta, în condițiile în care există o decizie judecătorească definitivă care suspendă recalcularea pensiilor militare. La momentul adoptării noii legislații, prin care s-a decis eliminarea pensiilor speciale și recalcularea pensiilor militare, după același algoritm practicat în cazul pensiilor normale, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, s-a angajat, punându-și chezășie mandatul, că nu vor fi afectate pensiile mai mici de 3.000 de lei.
În ciuda celor spuse de militari, cu dovezi, Ministerul Apărării a ales politica negării, anunțând prin șeful Direcției Generale Financiar Contabile, generalul de brigadă Mariana Lupu, că pensiile militare sub 3.000 de lei, de care benefi-ciază militarii cu carieră completă, nu au fost diminuate. În absența adeverințelor de venit, pensia militarilor se recalculează pe baza salariului mediu pe economie existent în diversele perioade calculate.

Parole, parole, parole!

Potrivit site-ului Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă și Retragere, oamenii speră ca cei ce ne conduc să nu persiste în minciună că pensiile au crescut. „În condițiile în care banii au fost deja virați în decembrie pentru ianuarie și 99.99% dintre pensii au scăzut catastrofal de la 2.900 la 700 de lei, sperăm ca domnul ministru să facă ceea ce a promis cu un an în urmă, când anunța: «Dacă o singură pensie militară va scădea îmi dau demisia».
Ca să-l cităm pe domnul președinte Traian Băsescu, ar fi singurul caz în istorie când «un șef de mafie» își dă demisia de la ciolan. În rest… parole, parole, parole! Ne întâlnim în justiție”, se precizează într-un comunicat postat pe site-ul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă și Retragere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?