Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Carne stricată cu garnitură de gândaci


Garda Financiară Vrancea a confiscat, în cursul zilei de ieri, aproape o tonă de carne de porc și vită de la un magazin din Adjud, situat aproape de piață. Patronul, Didi Croitoru, riscă amenzi destul de mari de la Garda Financiară și de la Direcția de Sănătate Publică Vrancea și cel mai sigur magazinul va fi închis definitiv.

Garda Financiară a fost sesizată, miercuri seara, de către Poliția din Adjud, despre faptul că angajații unei societăți din Adjud încercau să descarce 248 kilograme de carne de porc și vită în carcasă, fără acte de proveniență. Magazi-nul a fost sigilat până ieri dimineață, când s-a trecut la analizarea provenienței cărnii care se afla în magazin. În momentul în care reprezentanții Gărzii Financiare i-au cerut patronului să prezinte actele de proveniență a cărnii, acesta, împreună cu vânzătoarea au plecat de la fața locului. S-a descoperit ulterior că în magazin se comercializa carne fără acte, ba mai mult, carne alterată și depozitată în condiții insalubre. Cantitatea de 650 kg de carne descoperită ieri dimineață, a fost transportată, după ce a fost cântărită, la un abator din comuna Homocea pentru a fi incinerată. „La data de 12 ianuarie a.c., polițiștii din Adjud s-au sesizat din oficiu despre faptul că la locuința lui Didi C., din localitate, administrator al unei societăți comerciale din Adjud, se sacrifică animale în condiții improprii. La aceeași dată, orele 18.00, în fața magazinului alimentar din Adjud a fost oprită autoutilitara marca Dacia, în care se aflau tranșați doi viței și un porc, fără documente de proveniență. Verificările au fost extinse cu participarea reprezentanților Gărzii Financiare și DSVSA Vrancea, ocazie cu care s-a dispus confiscarea și distrugerea întregii cantități de carne ca fiind improprie consumului uman, 168 kg carcasă vită și 80 kg carcasă porc. Cu ocazia inventarierii gestiunii societății comerciale în cauză a mai fost găsită și cantitatea de 650 kg carne vită tranșată, fără documente de proveniență, dispunându-se, de asemenea, ridicarea în vederea confiscării. Cercetările sunt conti-nuate de polițiști pentru documentarea întregii activități ilicite”, a declarat inspectorul Bogdan Toader purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.

Carne inadecvată consumului

Câteva găleți de carne au fost păstrate pentru prelevarea de probe de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) în vederea stabilirii dacă carnea era de porc și vită sau cum s-a mai întâmplat de cal. „Toată cantitatea de carne care s-a găsit la această firmă, care era autorizată sanitar-veterinar, nu numai că nu avea acte de proveniență dar este și inadecvată consumului după cum s-a constatat. Așa se comercializează carne în România anului 2011 și ne mai întrebăm de ce se îmbolnăvesc oamenii. Am confiscat 248 kg carne de porc și vită aseară (miercuri seara- n.r.) și 650 kg acum (joi-n.r.) care va fi incinerată la Homocea. Deocamdată nu știm suma amenzilor care vor fi aplicate deoarece trebuie făcute niște analize înainte, dar magazinul, cel mai probabil, va fi închis definitiv” a precizat Gabriel Micu, comisar în cadrul Gărzii Financiare.

Cârnați puși la păstrat în apă cu sare

Adjudenii care cumpărau carne și produse din carne din acel ma-gazin nu și-au imaginat vreodată modul și condițiile în care erau depozitate aceste produse. Din cauza condițiilor de depozitare carnea își schimbase aspectul în sensul că începuse să se înverzească iar procesul de alterare începuse deja la  cârnați și pasta de mici. Ba mai mult, unele bucăți de carne și mai mulți cârnați erau păstrați în apă cu sare pentru a nu-și schimba culoarea, ceea ce nu este deloc igienic. De asemenea, mucegaiul este la el acasă în magazin, la fel ca și gândacii. S-au mai găsit, într-o debara din incinta magazinului mai mulți gândaci de bucătărie, intestine de oaie și porc care începuseră să miroasă a stricat, nefiind depozitate la rece. Mirosul de carne stricată se simțea de cum intrai în magazin. Adjudenii care au aflat de această întâmplare s-au îngrozit, mai ales că unii dintre ei au cumpărat carne de acolo. „Nu-mi vine să cred ce s-a întâmplat. Eu mereu cumpăram carne de acolo deoarece credeam că este cea mai bună din Adjud. Patronii aceștia ne îmbolnăvesc comercializând carne stricată și ei se plimbă cu mașini scumpe și au bani în conturi. Să mai facă razii din acestea cei de la Garda Financiară să ne mai scape și pe noi de riscul de a mânca carne stricată”, a spus Mihaela S., o adjudeancă indignată.

O mică fabrică de cârnați

Pe lângă comercializarea de carne, în camera din spate se făceau cârnați „ca la mama acasă”, fără autorizație. Reprezentanții Gărzii Financiare au găsit saci de condimente pentru cârnați, cutii cu membrane artificiale, granule de soia și multe alte produse folosite la fabricarea cârnaților. Pe lângă acestea s-a mai găsit și brânză depozitată în debara, în căldură, care începuse să se strice. Magazinul era un fel de „avem de toate” fără a se ține cont de igienă, de condiții adecvate de depozitare și mai ales, de sănătatea celor care cu bună cre-dință cumpărau produse și contribuiau la sporirea teancului de bani încasați de către patron.

Å¢igări de contrabandă

Spre surprinderea tuturor, reprezentanții Gărzii Financiare au găsit în magazin și patru pachete cu țigări de contrabandă cu proveniență din Moldova. Acestea se aflau în spatele tejghelei ceea ce semnifică, potrivit spuselor comisarului Gabriel Micu, că erau puse spre vânzare. Acesta mai presupune  că restul cartușelor cu țigări sunt depozitate la proprietar acasă. Această contrabandă cu țigări este ilegală de aceea patronul, Didi Croitoru, va trebui să răspundă și pentru pachetele de țigări găsite în magazinul său. Reprezentanții Gărzii Financiare și cei ai Direcției de Sănătate Publică spun că vor mai continua astfel de razii pentru depistarea celor care nu au acte de proveniență pentru produsele comercializate și mai ales, se vor verifica condițiile de păstrare și comercializare a diferitelor produse, care trebuie să fie conform normelor sanitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?