Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Cinematograful „Doina”, imaginea unei ruine


Cinematograful Doina era o instituție de cultură de o importanță deosebită pentru municipiul Adjud în urmă cu câțiva ani. Acum a ajuns o ruină, iar adjudenii sunt dezamagăgiți de imaginea sumbră pe care le-o oferă clădirea. Pentru reabilitarea clădirii, Primăria Adjud a depus un proiect pentru obținerea unei finanțări de la Uniunea Europeană dar deocamdată documentul a ajuns „sertarul de rezervă”.

Pereți dărâmați ți gata să cadă, geamuri sparte, uți ruginite, tavane căzute de la apa infiltrată, reflectă imaginea de astăzi a Cinematografului municipal „Doina”. Cinematograful din Adjud, construit în 1959, cu o capacitate de 300 de locuri ți-a închis activitatea în 2003 iar acum doi ani a fost preluat de către Direcția Cinematografică. De atunci, clădirea s-a deteriorat pe zi ce trece, ajungând în momentul de față o ruină care stă să cadă. Tavanele clădirii s-au prăbuțit din cauza apei care s-a infiltrate, deteriorând toate scaunele iar pe acoperițul clădirii au crescut copaci care, pe viitor, ar putea ajuta sistemul forestier. De asemenea, s-a stricat ți aparatura din dotarea cinematografului.
Într-un timp, fostul cinema funcționa pe post de locuință pentru oamenii străzii, care au vandalizat ce mai rămăsese din clădire. Deți acețtia au fost alungați, iar la uți au fost montate lacăte, în cinematograf se poate intra prin locurile unde au fost rupte unele bare din alcătuirea uților.
Proiect pentru „salvarea” cinematografului
Primăria Adjud a realizat un proiect în vederea reabilitării ți modernizării cinematografului adjudean. Proiectul a fost depus, în luna septembrie 2010, ți momentan se află la Brăila pentru evaluare. Primarul Constantin Armencea speră ca în primăvara acestui an să primească un răspuns clar în ceea ce privețte proiectul de modernizare a cinematografului. Edilul a spus că acea clădire va fi destinată pentru activități distractive ți recreative pentru tineret ți nu numai. Pentru cei care nu au apucat să vadă imaginea deosebită a cinematografului adjudean în momentele sale de glorie, rămân mărturii nostalgicele povestiri ale părinților ți bunicilor noțtri. Până la finalizarea activităților de modernizare ți amenajare a spațiului, oamenii care trec pe lângă clădire spun cu durere în suflet „încă o părticică de istorie ți amintire a vremurilor trecute s-a stins”.

Amintirea vremurilor apuse

Adjudenii care au vizionat zeci de filme pe vremea când cinematograful încă mai funcționa îți amintesc cu nostalgie acele vremuri. „Îmi amintesc că înainte de Revoluție ne petreceam serile vizionând filme românețti ți străine. Cel mai mult îmi plăceau filmele cu Florin Piersic ți cele indiene. Pentru noi, însemna mult acest cinematograf deoarece ne aducea bucurie în suflet pe vremea acea. Acum e păcat să se dărâme deoarece este un simbol al Adjudului care contribuie la istoria acestui loc”, povestețte nostalgic Ion Bucur.
Adjudenii de vârsta a treia rememorează cu nostalgie ți bucurie în suflet acele seri când rulau filme la Cinematograful „Doina”. Unii locuitori spun că, dacă nu sunt fonduri pentru reabilitarea clădirii, primăria ar trebuie să o închirieze unor investitori. Totuți, nimeni nu ar vrea să închirieze un spațiu ața mare, care pe deasupra trebuie renovat complet. „Să dea spațiul în chirie pe bani puțini, dar să-i oblige să renoveze totul. Poate vrea careva să facă o o sală în care să se vizioneze filme”, a spus Marian L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?