Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Şapte teorii şi o conspiraţie privind misterioasa moarte a păsărilor


După câte se pare cele 5.000 de păsări care s-au prăbușit în noaptea de Anul Nou asupra orașului american Beebe au murit de stres. Ce le-a provocat această spaimă mortală este încă un semn de întrebare. Focuri de artificii, un fulger, o pasăre care a rupt formația, grindina, un experiment al guvernului… sau apropierea Apocalipsei. Se fac inclusiv pariuri, notează joi ziarul La Razon. Întâmplarea a făcut înconjurul lumii. La câteva minute după miezul nopții dintre ani, 5.000 de mierle cu pete roșii la baza aripilor s-au prăbușit moarte pe străzile din localitate. Întrebarea care se pune este de ce. Iată câteva ipoteze credibile și o teorie mai puțin credibilă a conspirației care încearcă să explice fenomenul. Cercetătorii spun că nu vor putea da răspunsul mai devreme de o lună. Åži totuși ar putea să încerce.
1. Moarte de stres din cauza artificiilor. În noaptea de Anul Nou au fost lansate din plin, iar zgomotul și exploziile ar fi putut dezorienta păsările, care nu obișnuiesc să zboare pe întuneric. Păsările au zburat la nivelul acoperișurilor de teamă să urce mai sus de coroanele copacilor pentru a evita artificiile. ‘Au ve-derea scurtă și s-au ciocnit de lucruri’, a explicat ornitologul Karen Rowe. ‘Unele dintre ele ar fi putut chiar suferi un stop cardiac’, a asigurat omul de ștință. Împotriva acestei teorii este faptul că astfel de artificii au existat peste tot în lume și totuși nu s-au semnalat alte ploi cu păsări moarte în aceeași noapte.
2. O grindină mortală. Este a doua ipoteză. Există un precedent în 1973, când o furtună de grin-dină a provocat moartea a sute de rațe sălbatice în apropiere de Stuttgart, cunoscută drept ‘capitala mondială a rațelor’.
3. Fulgere și tunete. Cu trei zile înainte au fost mai multe furtuni în zonă inclusiv o tornadă care a ucis trei persoane în Cincinnati. În 2001, tot în Arkansas, trăsnetele au provocat moartea unui stol de pelicani. Ar fi a doua oară într-un deceniu. Impactul asupra unui stol de păsări poate avea un deznodământ fatal. Totuși în ziua de 31 ianuarie nu a fost nicio furtună.

***

4. O otrăvire în masă. A fost teoria cea mai extinsă în primul moment și cea mai credibilă: mii de păsări moarte la câteva ore după ce alți 100.000 de pești au fost găsiți morți într-un râu din apropiere. S-ar putea ca atât păsările cât și peștii să fi băut din apa otrăvită. La ora actuală însă această teorie a fost eliminată. În primul rând pentru că peștii morți aparțin toți aceleiași specii. În al doilea rând, pentru că majoritatea autopsiilor rea-lizate asupra păsărilor au dove-dit că acestea nu conțineau nimic în stomac. Åži, în al treilea rând, pentru că ar fi trebuit să fie o otravă care să le ucidă pe toate în același timp, ceea ce nici spionii cei mai rafinați din lume nu ar putea face.
5. O eroare fatală de navigație. Următoarea teorie acceptată de unii experți este că mierlele zboară de obicei în stoluri masive și foarte compacte, astfel încât orice abatere de la direcție poate fi devastatoare. Una dintre păsări s-ar fi putut dezorienta și provoca o coli-ziune în aer care a dus la o prăbușire în masă la sol.
6. O sinucidere în masă. La jumătate de drum între ficțiune și știință se află următoarea teorie. Păsările au decis să-și ia viața, dintr-un motiv pe care noi nu îl înțelegem. Poate un animal să ia o astfel de decizie? Da, există destule exemple de acest gen, dar motivele sunt necunoscute pentru oameni, este de părere responsabilul național al Faunei Thurman Booth.

***

7. Apropierea Apocalipsei. Adepții Judecății de Apoi au văzut un semn și au lansat pe Internet tot felul de apeluri avertizându-i pe increduli că sfârșitul este aproape. Semnele Apoca-lispei sunt evidente /ploaie cu păsări și pești morți/. Vor urma și altele.
8. O conspirație. Åži acum vine surpriza finală. Doi cunoscuți adepți ai teoriei conspirației, Paul Joseph și Alex Jones, au susținut că este vorba de ‘un experiment secret al guvernului’ cu arme cu rază scurtă de acțiune care ‘pot manipula artificial mediul înconjurător’. ‘Se știe că de peste un deceniu complexul militar al SUA este implicat în experimente de acest gen’, spun ei.
La ora actuală ceea ce pare clar, potrivit veterinarilor, este că păsările prezentau ‘o traumă la nivelul țesutului, o coagulare a sângelui și o hemoragie internă’. Nici urmă de boli cronice sau infecții. Cauza: lovirea cu solul sau impactul cu ceva. Cu ce?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?