Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Lucruri puțin cunoscute privitoare la sare


   Sarea este ieftină și disponibilă pretutindeni în zilele noastre, însă nu a fost așa dintotdeauna. În trecut, valoarea ei ajunsese să echivaleze cu cea a aurului, de unde numele de „aur alb”. Sarea acoperă nevoia de sodium și iod, menține sănătatea și buna funcționare a organismului, îmbogățește alimentele cu gust și conservă alimentele în saramură.
   Sarea are peste 14.000 de întrebuințări, surprinzător însă, mai puțin de 4% din cantitatea produsă anual ajunge în mâncare. Este al doilea cel mai important element din industria chimică, fiind utilizată în fabricarea geamurilor, cosmeticelor etc.
   Fleur de Sel este o varietate ce cuprinde combinații unice de minerale, care o transformă în cea mai prețuită sare. Posedă o textură delicată, cristalină, iar gustul său este rafinat. Fleur de Sel cochetează în lumea condimentelor sub numele de caviarul de sare. În Guérande, Franța, Fleur de Sel se colectează în maniera vechiului popor celtic, folosind coșuri mari, prin care se strecoară apa. Acest lucru o face să fie rară și costisitoare. 
   În ciuda așteptărilor, culoarea nu este nici pe departe lucrul definitoriu pentru sare. O dovedește existența sării negre din părțile Indiei, care își datorează aspectul compoziției bogate în impurități.
Un consum prea ridicat de sare, mai exact 1 gram de sare per kilogram din greutatea corporală, este fatal. Același lucru în cazul consumului exagerat de apă, ce poate conduce la hiponatremie (anomalie electrolitică instalată la un nivel seric al sodiului sub 135 mEq/l).  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?