Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Numărul de locuitori şi kilometri stabilesc bugetul


Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea i se va repartiza, anul acesta, bugetul într-un mod diferit, după ce Contractul Cadru a suportat anumite schimbări. Astfel, banii vor fi alocați în funcție de numărul de locuitori din județ și de kilometrii parcurși de ambulanțe. „Bugetul va fi alocat per capita, adică în funcție de numărul de locuitori și de kilometrii parcurși. Pentru un județ cum este Vrancea, această modificare va rezolva în mare parte problema finanțării. În mod normal, ar trebui să primim mai mulți bani față de 2010, sau cel puțin la fel”, a declarat medicul Cristian Onia, managerul SAJ Vrancea.
În 2010, SAJ Vrancea a primit un buget de 120 de miliarde de lei vechi, fonduri care au fost deja epuizate, iar ambulanțele au parcurs aproximativ 2 milioane de kilometri.
Bugetul pe care îl va primi SAJ Vrancea în 2011 va fi stabilit până în primăvară, urmând ca în luna aprilie să se primească și fondurile alocate.
Noua măsură vine în sprijinul finanțării serviciilor județene de ambulanță.
Până în prezent, în anumite județe, se alocau bugete mult prea mari față de nevoile reale. Astfel, au fost stabilite reglementări pentru introducerea unor standarde de cost în ceea ce privește decontarea serviciilor de urgență pentru serviciile de ambulanță pe categorii de județe, în funcție de numărul de locuitori din județe, distanța la care se face intervenția și numărul de solicitări.
În acest fel, se presupune, vor fi eliminate discrepanțele în finanțarea serviciilor de ambulanță între județe. De exemplu, județul Tulcea, care are 249.518 locuitori, a primit în 2010 un buget de 20 milioane de lei, în timp ce județul cel mai mare, respectiv Prahova, cu 820.662 locuitori, a avut buget de doar 19,6 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?