Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Abuz în serviciu, fals şi uz de fals la Ministerul de Interne


Ofițeri de poliție eliberați din funcție și puși la dispo-ziția unităților din care fac parte, declanșarea cercetării prealabile în cazul unui ofițer, atenționarea șefului Inspectoratului General al Jandarmeriei Române sunt doar câteva dintre măsurile luate de ministrul Traian Igaș, în urma controlului tematic efectuat, în perioada 15 – 27 decembrie, de Corpul de Control al Ministrului de Interne.
Controlul s-a desfășurat la nivelul MAI, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și al Inspectoratului General al Poliției Române și a vizat modul de respectare a prevederilor legale, ordinelor, dispozițiilor și regulamentelor în vigoare, cu privire la ocuparea unor posturi prin recrutarea candidaților din sursă externă.
Potrivit unui comunicat transmis, ieri, concluziile rezultate în urma controlului au arătat faptul că, în perioada 15-18 octombrie 2010, la propunerea conducerii IGJR, cu viza directorului general al DGMRU, a directorului ge-neral al Direcției Generale Financiare și aprobarea secretarului general al MAI, s-au deblocat trei posturi de ofițer în Jandarmeria Română, pentru încadrare din sursă externă, prin derogare de la Ordinul MAI privind unele activități de management resurse umane și cel privind aprobarea Ghidului carierei polițiștilor și cadrelor militare precum și a Ordinului prin care a fost suspendată ocuparea prin examen sau concurs a posturilor vacante, cu recrutarea personalului din sursă externă.
„Examenele au fost dispuse de I.G.J.R. și au avut loc, deși pentru anumite funcții nu erau îndeplinite cerințele de organizare impuse de ordinele pe linie de resurse umane (vechime în muncă, nici un candidat nu avea la dosar certificatele de examinare psihologică, nu toate documentele de studii erau legalizate, la toți candidații lipseau fișele me-dicale de incadrare). Corpul de Control al Ministrului a constatat astfel că demersurile Jandarmeriei Române pentru ocuparea funcțiilor scoase la concurs din sursă externă, cu încălcarea prevederilor legale, ca și ‘necesitate imperioasă a încadrării posturilor în sco-pul reducerii deficitului de personal înregistrat la nivelul unităților respective, cu personal de specialitate’, au avut un caracter formal, întrucât scopul a fost ca aceste persoane să ajungă în rândul cadrelor active ale M.A.I. și apoi implicit în Poliția Română”, precizează sursa citată.

Destituiri, atenționări și cercetări prealabile

Comunicatul menționează că pe baza concluziilor rezultate din controlul te-matic, ministrul Traian Igaș a aprobat sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru efectuarea cercetărilor sub aspectul infracțiunilor de abuz în serviciu, fals și uz de fals. De asemenea, ministrul a aprobat trimiterea în fața Consiliului de Judecată constituit la nivelul M.A.I. a Primului Adjunct al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în conformitate cu prevederile Statutului Cadrelor Militare, Regulamentului disciplinei militare și regimului disciplinar al personalului M.A.I și trimiterea în fața Consiliului de Judecată al I.G.J.R. a șefului Direcției Resurse Umane din I.G.J.R. și a ofițerului din această direcție care s-a ocupat de constituirea dosarelor de candidați și a îndeplinit funcția de secretar în comisiile de concurs.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?