Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

2010 – Anul protestelor


2010 a fost anul în care aproape toate categoriile sociale și profesionale au protestat împotriva deciziilor falimentare ale Guvernului Boc. Tăierea salariilor cu 25%, reducerea cu 15% a indemnizațiilor pentru mame și a alocațiilor sociale, creșterea TVA-ului la 24% au scos în stradă profesori, medici, asistente, funcționari publici, electricieni, poștași și chiar primari de comune sau orașe. Disperați de măsurile aberante luate de Guvernul PDL, românii au acuzat  lipsa unui program economic coerent precum și numirile politice ale politrucilor portocalii în instituțiile publice și companiile de stat. La 21 de ani de la căderea lui Ceaușescu, Guvernul PDL a reușit să îi facă pe români să regrete regimul comunist.

Primele proteste de stradă au început în luna mai, după ce guvernanții au anunțat tăierea cu 25% a salariilor, reducerile de indemnizații pentru mame, a alocațiilor sociale. Peste 40.000 de oameni, dintre care aproape 2.000 din Vrancea, au parti-cipat, în Piața Victoriei, la mitingul organizat de cele cinci confederații sindicale. „Ne-ați ciuruit, vă ciuruim”, „Ne ciuruiți cu 25%, vă decapităm 100%!”, „Vă dăm 25% din salarii dacă plecați”, „Să transformăm această Piață în Câmpia Li-bertății”, „Dați-vă afară întâi pe voi și clanurile voastre și apoi să vă atingeți de părinții noștri”, „Plecați, jos comuniștii!” au fost doar câteva dintre lozincile strigate de oamenii aduși în pragul disperării de pedeliști, în frunte cu Boc.
La miting au participat sindicaliști vrânceni membri ai CNSLR Frăția, Cartel Alfa, BNS, Federația Sindicatului Liber din Învățământ, Federația Educației Naționale, Sanitas, dar și de la Direcția Generală pentru Protecția Copilului. Printre instituțiile și societățile reprezentate la miting s-au aflat ENET, Poșta Română, Incom Vranco, Societatea de Transport Local sau Serviciul Județean de Ambulanță.

„Boc, Boc, Boc, la ușa ta au venit Poșta și Poliția!”

Protestele au continuat în luna iunie când peste 1.500 de sindicaliști de la confe-derațiile sindicale din Vrancea au protestat, la Focșani, în fața sediilor PDL și Prefecturii împotriva deciziei guvernului de a reduce cu 25% salariile bugetarilor și cu 15% pensiile și alte prestații sociale. „Jos Guvernul!”, „Jos Bă-sescu!”, „Demisia!”, „Ucigași de pensionari!”, „Boc, Boc, Boc, la ușa ta au venit Poșta și Poliția!”, au scandat sindicaliștii. Nici la PDL, nici la Prefectură, nimeni nu s-a sinchisit să coboare pentru a discuta cu oamenii. Mitingul a durat aproape două ore, fiind cea mai amplă mișcare de protest organizată după 1989.
Sindicaliștii au scandat diverse lozinci antiguvernamentale și antiprezidențiale și au cerut demisia Guvernului și a șefului statului. Deși au cerut să vorbească cu un reprezentant al Prefecturii, nimeni nu a coborât la sindicaliști. Protestatarii au purtat o cruce și un sicriu învelite în stofă neagră, precum și o cădelniță iar la fiecare bise-rică s-a cântat veșnica pomenire pentru guvernanți.

Primul protest din istoria administrației publice locale

Tăierile de salarii și disponibilizările nu au fost de ajuns pentru a-i falimenta pe români iar guvernanții au realizat și o rectificare negativă prin care au fost tăiate fondurile alocate administrațiilor locale vrâncene. Rectificarea negativă a însemnat, practic, falimentul administrațiilor locale, lăsate fără bani pentru funcționare.
A fost picătura care a umplut paharul nemulțumirii edililor vrânceni, care au organizat, în luna septembrie, primul protest în stradă al primarilor din istoria administrației publice. Alături de edili au protestat aproximativ o mie de funcționari publici, salariați ai primăriilor vrâncene.
Primarii au reproșat lipsa fondurilor de la bugetul de stat pentru lucrările de investiții contractate prin Ordonanța 7 deși, conform articolului 3 din această ordonanță, fondurile pentru investiții sunt alocate de la bugetul de stat. Pe baza unor proiecte aprobate la nivelul guvernului au fost demarate investiții în diferite localități din Vrancea însă guvernanții nu au alocat niciun leu pentru ele. Ulterior, deși guvernul ar trebui să răspundă în fața constructorilor, firmele îi acționează în judecată pe primari, cei care au semnat contractele.

Primăriile, falimentate în mod voit de Guvernul Boc

Protestul primarilor a fost organizat de filiala Vrancea a Asociației Comunelor din România dar s-au alăturat primarii de orașe și municipii din județ. Înarmați cu pancarte pe care scria „Vrem bani pentru salarii!”, „Vrem bani pentru plata ajutorului social!”, „Vrem bani pentru școli!”, protestatarii au mers la Prefectura Vrancea, unde au scandat lozinci antiguvernamentale și antiprezidențiale. „Jos Guvernul Boc!”, „Jos Băsescu!” și „Hoții!”. Primarii vrânceni i-au cerut prefectului portocaliu, Ion Oprea, să vină în mijlocul lor pentru a-i fi înmânat un memoriu cu principalele nemulțumiri însă acesta a refuzat să vină în mijlocul oamenilor.
Primarii și funcționarii publici au acuzat falimentarea administrațiilor publice locale deoarece județului Vrancea i s-au luat peste 34 de milioane de lei prin rectificarea negativă a bugetului de către Guvernul pedelist Boc prin OG 18 din 2010.

„Să mergem cu bâtele și să îi scoatem pe guvernanți din bârlog”

Situația financiară a primăriilor nu s-a schimbat până la sfârșitul anului trecut iar administrațiile locale au început 2011 cu datorii de 53 milioane lei.
Primarul comunei Negrilești, Ion Văsuianu, a acuzat parlamentarii PDL că nu fac decât să își urmărească interesul propriu și nu pe cel al vrâncenilor. Ion Văsuianu a acuzat actuala putere că nu a acordat fonduri pentru finalizarea alimentării cu apă dar nici pentru „drumurile calamitate și podurile stricate la inundațiile din acest an”. Edilii au cerut măsuri radicale față de guvernanții care au trimis în faliment admi-nistrațiile locale.
„Guvernul Boc este cel mai prost guvern de după 1990. A reușit marea performanță de a distruge învățământul, sănătatea și să reînființeze cozile cu mii de oameni care se bat pentru un colț de pâine mai ieftină. Nu credeam că după Revoluția din decembrie 1989 o să mai vedem comune fără iluminat pu-blic și o să vedem cum doi oameni, Băsescu și Boc, au adus țara la înfometare. Să mergem cu bâtele și să îi scoatem pe guvernanți din bârlog. Trebuie să ne unim și să dăm jos acest guvern ticăloșit”, a cerut primarul din Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu. El a mai spus că taxele și impozitele introduse de Boc îi sufocă pe românii deja sărăciți din cauza incompetenței guvernanților.
„Actuala putere a adus populația la înfometare. Oamenii mor de foame și sunt sufocați de taxe și impozite”, a afirmat edilul din Slobozia Bradului.

Proteste și pichetări

Protestele sindicatelor au continuat în septembrie și octombrie, cu mitinguri organizate atât la nivelul județului cât și la București. Sindicaliștii au pichetat sediul PDL, acuzând guvernanții portocalii de dezastrul economic. Liderii sindicali au acuzat programul economic incoerent al actualilor guvernanți, precum și numirile politice la nivelul conducerilor companiilor din industrie. „Ce se întâmplă în România, pe lângă efectul unei crize econo-mice mondiale, este efectul lipsei unui program coerent economic. De asemenea, numirile pe criteriu politic și nu  pe cel al performanței au afectat activitatea companiilor din industrie”, a explicat liderul BNS, Dumitru Adam.

Politruci în instituțiile publice
 
Sindicaliștii au acuzat politizarea numirilor în funcțiile de conducere ale companiilor și instituțiilor de stat. Sub pretextul reorganizărilor, partidul stat și-a impus la conducerea instituțiilor persoane al căror merit a fost de a lipi afișe electorale sau de a face do-nații. Liderul Sindicatului din Poșta Română, filiala Vrancea, Gigi Mihalache, a cerut depolitizarea acestor instituții și companii de stat astfel încât acestea să fie conduse de persoane competente și nu de politrucii portocalii.
„Ați pus politruci în fruntea instituțiilor și de asta țara a ajuns unde este azi „, a spus liderul Sindicatului Liber Poșta Vrancea, Gigi Mihalache.

Peste 60% dintre români regretă perioada comunistă

La 21 de ani de la căderea lui Ceaușescu, guvernul PDL a reușit să îi facă pe români să regrete regimul comunist. Potrivit unor studii efectuate la nivel național, peste 60% dintre români spun că o duceau mai bine în perioada comunistă. Pentru mulți români, acea perioadă a însemnat achiziționarea unei locuințe, un loc de muncă și siguranța existenței zilnice. De altfel, acestea sunt și motivele pentru care românii spun că perioada comunistă a fost una care le-a dat șansa să se afirme. Înainte de 1989 nu exista noțiunea de șomaj. Toată lumea avea un loc de muncă, indiferent de studii. Cine nu avea prea multă carte, lucra pământul. Cei care erau salariați în 1989 spun că sala-riul pe care îl aveau la vremea respectivă le putea asigura un nivel de trai decent. Astăzi, salariul minim pe economie nu poate asigura plata tuturor cheltuielilor lunare ale unei familii.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?