Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Asia, budistă şi musulmană, cucerită de spiritul Crăciunului


Moș Crăciun a ajuns în Japonia, oferă cadouri în Coreea de Sud, fiind izgonit însă din piața Tiananmen din Beijing: cu fiecare an ce trece, Asia necreștină este tot mai cucerită de spiritul Cră-ciunului, un lucru de neprețuit pentru oamenii de afaceri asiatici. Răsună colinde de Cră-ciun în centre comerciale din Bangkok, cu populație budistă majoritară, dar și la Kuala Lumpur, unde predomină musulmanii și unde consumatorii nu pregetă să umple buzunarele comercianților.
În Japonia, unde revelionul este considerat mai ales o sărbătoare a îndrăgostiților, Moși Crăciun ‘acvatici’ le dau de mâncare peștilor sau se joacă cu delfinii. La Enoshima, un acvariu de lângă Tokio, o anghilă aprinde ghirlandele cu beculețe colorate, sau îi ajută pe vizitatorii dornici să asculte în condiții deosebite colinde interpretate de un Moș Crăciun local. La Seul, 50 de Moși Crăciun ‘motorizați’ le duc daruri copiilor săraci din oraș. De asemenea, pentru prima dată din 2004, Coreea de Sud va instala, spre marea nemulțumire a Phenianului, ghirlande de becuri colorate în formă de brad, în apropierea frontierei cu Coreea de Nord, la o lună după bombardamentul nord-coreean asupra insulei sud-coreene Yeonpyeong.
Deși creștinii nu reprezintă decât 2% dintr-o populație cifrată la peste un miliard de locuitori, Crăciunul s-a făcut iubit și în India, unde magazinele vând mai ales măști de ‘Moși’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?