Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

PSD-PNL, un proiect politic pentru România


Social democrații vor fi partenerii liberalilor pentru un „proiect politic pentru România anului 2011”. Prezent la lansarea cărții „130 de ani de istorie liberală în Vrancea”, vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, i-a spus președintelui, PNL Crin Antonescu, că social democrații vor rămâne un partener real pentru un proiect politic comun într-un moment de dezbinare națională. Lansarea cărții a avut loc la Muzeul Unirii din Focșani. Alături de membrii PNL, la eveniment au fost prezenți vicepreședintele PSD Marian Oprișan, deputatul Angel Tîlvăr și vicepreședinții Consiliului Județean, Mircea Diaconu și Dragoș Bîrlădeanu.

Vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, i-a spus președintelui PNL, Crin Antonescu, că social democrații vor rămâne un partener real pentru un proiect politic comun. Liderul PSD a subliniat că este nevoie de o acțiune unită a opoziției pentru răsturnarea actualei puteri care a pierdut încrederea românilor. Oprișan a subliniat că românii nu mai pot aștepta încă doi ani de distrugere ci trebuie ca, într-un proiect politic, partidele politice să scape România de Guvernul Boc.
Oprișan a afirmat că prezența sa la o manifestare a PNL este un gest de normalitate în condițiile în care cuvântul „dezbinare națio-nală” este cuvântul aflat pe buzele tuturor românilor.
„Într-un moment de dezbinare națională, într-un moment în care puterea acestui acestui stat a sădit răul în sufletele oamenilor, cred că un gest de normalitate este prezența mea aici. Trebuie să căutăm împreună acele lucruri care ne unesc și nu cele care ne despart. Vreau să nu uitați că în noi, social democrații, aveți un partener real pentru un proiect politic comun, ca al Brătienilor, pentru România anului 2011”, a afirmat vicepreședintele PSD Marian Oprișan.
Constituirea unei noi majorități parlamentare, care să reflecte voința românilor, a fost și una dintre temele abordate de președintele PNL, Crin Antonescu, la conferința de presă. Liderul liberal a vorbit despre efectul alegerilor din UDMR care ar putea conduce la o nouă formulă de guvernare.
„UDMR ar putea determina construcția unui proiect politic major, pentru o durată mai lungă pentru România și ar putea grăbi deznodământul politic pentru o situație care nu s-a mai întâmplat și care prezintă o discordanță foarte mare între componenta actualului Parlament, actuala putere și voința electora-tului. Niciodată un preșe-dinte, în primul an de mandat, pentru că domnul Băsescu abia încheie un anișor din al doilea mandat, nu a avut încredere de 10%, voința cetățenilor, dorința de schimbare nu a fost mai mare”, a afirmat președintele PNL.

Liberalii au împlinit 130 de ani

Președintele PNL, Crin Antonescu, a fost invitatul organizației de Vrancea la lansarea volumului „130 de ani de istorie liberală în Vrancea”. Lideri politici liberali, primarii PNL din județ au fost prezenți la manifestarea festivă organizată la Muzeul Unirii. Prezentarea cărții a fost realizată de senatorul Varujan Vosganian și decanul Facultății de Istorie din București, Vlad Nistor. Varujan Vosganian a subliniat că liberalismul face parte din patrimoniul cultural românesc iar în fiecare județ din țară ar trebui realizat un asemenea volum de istorie liberală.
Volumul prezintă date inedite despre primii fruntași liberali din Vrancea, printre care primarul Gheorghe Orleanu. Însă cel mai important personaj li-beral este „Cancelarul de fier al Putnei” (cum a fost numit de adversarii politici), fruntașul liberal Nicolae Săveanu. Acesta a condus destinele organizației liberale peste 25 de ani, începând cu 1897. A fost ales în mai multe rânduri deputat, se-nator, prefect, primar și s-a ocupat, printre altele, de conti-nuarea lucrărilor de aducțiune a apei potabile din zona Babele-Burca. Deputatul liberal Nini Săpunaru a arătat că, volumul prezintă situații mai actuale ca oricând, cum este cazul deputatului de Putna, Radu N. Săveanu, care a realizat o lege care să susțină cauza viticultorilor. „Viticultorii, din cauza crizei se văd puși în stare de imposibilitate materială de a-și îngriji viile anul acesta”, se arată în interpelarea deputatului liberal Radu Săveanu, făcută la Cameră, la 28 martie 1935, citată de Nini Săpunaru.
Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a arătat că acea perioadă de dezvoltare a județului poate fi comparată cu perioada de după 1990 când toate lucrurile care s-au realizat în comunitatea județului Vrancea sunt legate de PSD.
„Felicit autorii cărții și organizația PNL și pe destoinicii primari liberali care urmează Săvenilor, cei care au realizat lucruri importante pentru această comunitate. Ceea ce au făcut Săvenii în perioada în care liberalii au deținut gestiunea acestei comunități, ulterior, din 1990 și până astăzi, toate lucrurile care s-au realizat în comunitatea județului Vrancea sunt legate de numele social democraților și parțial de cele  ale liberalilor”, a spus Marian Oprișan.
Volumul „130 de ani de istorie liberală în Vrancea” este rezultatul muncii depuse de Eduard Lambrino, Ionuț Iliescu și Bogdan Constantin. Evenimentele de ieri s-au încheiat cu un dineu organizat la Casa Armatei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?