Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Lotul Ţimbău, trimis din nou în judecată


Lotul Å¢imbău a fost trimis din nou în judecată de procurorii  Biroului Teritorial Vrancea al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Lista celor trimiși în judecată în noul dosar începe chiar cu Valerică Å¢imbău și se încheie cu concubina acestuia, Lucica Păun, acuzată de favorizarea infractorului. În dosar au mai fost cercetați și Cornel Ghemuleț și Joulani Yousef.

Infracțiunile puse în sarcina celor trei bărbați sunt de constituire de grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, înșelăciune, folosirea cu rea credință a bunurilor societăților comerciale administrate, spălare de bani și fals intelectual. Procurorii spun că Valerică Å¢imbău ar fi fost li-derul grupării. Acesta a fost administratorul mai multor societăți comerciale, printre care și patru firme fantomă, prin intermediul cărora a achiziționat diferite mărfuri, pe care împreună cu ceilalți inculpați le revindeau sau le foloseau în interes personal. Astfel, ar fi fost achiziționate materiale de construcții, un motostivuitor, combustibil, un laptop, dar și obiecte sanitare. Pentru toate aceste mărfuri, învinuiții ar fi emis file cec și bilete la ordin, care au fost refuzate la plată. Prejudiciul total este de 2,7 milioane de lei. În această sumă sunt cuprinse prejudiciul adus societăților comerciale partenere, în valoare de 1,9 milioane de lei și datoriile la bugetul de stat, de 827.849 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA. În rechizitoriul întocmit pe numele lui Å¢imbău se arată că „în perioada august 2007-iulie 2008 a constituit un grup infracțio-nal organizat împreună cu Ghemuleț Cornel și Joulani Yousef, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale către stat, prin omisiunea în evidența contabilă a operațiunilor comerciale efectuate, evidențierea unor operațiuni fictive. A indus în eroare cu prilejul încheierii contractului de vânzare-cumpărare partea vătămată SC Ingo Piscine SRL Constanța, prin emitere de file cec, fără a avea disponibil în cont, prejudiciind astfel bugetul de stat prin ascunderea, disimularea, deținerea și folosirea bunurilor și fondurilor financiare cunoscând că acestea provin din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și înșelă-ciune”. În actul de sesizare a instanței se mai arată că deși a fost somat de trei ori să pre-zinte actele și bunurile so-cietății, a refuzat. Aceleași acuzații apasă și pe umerii celorlalți doi învinuiți.

***
Anchetatorii mai fac vorbire în dosar și de un martor cu identitate protejată, care ar fi furnizat procurorilor locurile în care inculpații și-ar fi ascuns marfa provenită din comiterea infracțiunilor. În acest sens, au fost efectuate mai multe controale și percheziții, fiind găsite mai multe bunuri. Lucica Păun, concubina lui Valerică Å¢imbău, a fost și ea trimisă în judecată în același dosar, fiind acuzată că în data de 20 martie a.c. ar fi mers la domiciliul unei femei din Negrilești, de unde a ridicat mai multe cutii cu obiecte sanitare, care ar fi provenit din înșelăciune, pentru a-și ajuta astfel concubinul să zădărnicească urmărirea penală. De asemenea, procurorii mai spun că învinuita ar fi ajutat și la falsificarea unei facturi fiscale, pe care ar fi prezentat-o organelor de anchetă pentru a justifica bunurile provenite din înșelăciune.
Dosarul a fost trimis Tribunalului Vrancea, unde este în curs de judecare și celălalt dosar, în care lotul Å¢imbău este acuzat de aceiași procurori, tot de constituire de grup infracțional organizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?