Focșănean care a comis o crimă în 2008, refuzat la liberare; deținutul s-a jucat și de-a „Accidentul” în penitenciar

0
1918

Un focșănean nu a reușit să convingă instanțele să îl pună în libertate, judecătorii considerând că acesta mai trebuie să reflecteze din spatele gratiilor la omorul pe care l-a comis în 2008, dar și la comportamentul său în penitenciar. Acum în vârstă de 36 de ani, bărbatul îndeplinește totuși o parte dintre condițiile pentru a fi pus în liberate – au admis și instanțele – însă ultima soluție a fost aceea de a-i respinge cererea de liberare condiționată. Deținutul a explicat în instanță că a rămas de anul trecut unic părinte al doi copii minori, dat fiind că soția sa a decedat, ba chiar a promis că se va angaja și își va duce traiul respectând legea. 

Conform celor discutate în instanță, nici Comisia pentru liberare condiţionată a penitenciarului nu a fost de acord cu liberarea și a propus o amânarea a discuției pe subiect, în condițiile în care pedeapsa focșăneanului expiră în aprilie 2024. Actuala pedeapsă, pentru că, în timp ce își ispășea pedeapsa definitivă pentru omor, a fost trimis în judecată și condamnat pentru înșelăciune prin metoda „Accidentul”. Chiar dacă atunci a susținut că trebuie să fie achitat, bărbatul a fost găsit vinovat pentru înșelăciune, pedeapsa ulterioară fiind de 11 ani, 8 luni şi 10  zile închisoare. La acel moment se reținea că îi rămăseseră neexecutați din pedeapsa de omor 10 ani, 10 luni și 28 de zile.

Anul acesta, instanța a constatat că, pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuia să execute fracţia de 3/4 din pedeapsă, respectiv 3.202 zile de închisoare. Ceea ce bărbatul bifase cu „succes”, executând 3.185 zile închisoare până în luna mai 2022, la care s-au adaugat 396 zile considerate ca executate pentru condițiile de detenție, plus 129 zile considerate ca executate pe baza muncii prestate, în total 3.710 zile câştigate şi executate. Însă, potrivit motivării preluate pe rejust.ro, „comisia a avut în vedere faptul că petentul a avut un comportament necorespunzător, figurând cu o sancţiune disciplinară neridicată pentru abatere disciplinară foarte gravă, fiindu-i schimbat regimul de executare într-unul superior ca grad de severitate, nu a fost recompensat în perioada analizată şi mai are sancţiuni disciplinare din perioadele anterioare”. De aici, instanța a arătat că „nu poate ignora faptul că petentul nu se află la primul conflict cu legea penală, suferind condamnări penale inclusiv în timpul executării pedepsei privative de libertate”, astfel că cererea de liberare condiționată i-a fost respinsă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here