Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Glanda tiroidă


Hipotiroidismul în faza maturității 

Dacă hipotiroidismul se manifestă la adult, adică după terminarea creșterii, apar toate aspectele lui (mixedem, cretinism), dar nu mai influențează dimensiunile corpului, nu se mai manifestă nanismul, cretinul putând avea dimensiuni normale. Semnele caracteristice care apar sunt: scăderea metabolismului bazal până la 30-35%; metabolismul protidic este îndeosebi tulburat, ceea ce duce la încetinirea circulației sângelui, la răcirea extremităților, hipotensiune arterială, constipație, afectarea sistemului nervos, oprirea completă a reproducerii etc. La forme ușoare, simptomele apar sub formă de apatie, somnolență, ochi stinși, lipsă de imaginație, insensibilitate etc.
Hipotiroidismul provoacă stări grave pentru organism. Acestea pot fi prevenite prin tratament, dacă funcționarea anormală a tiroidei este sesizată la timp.

Hipertiroidismul

Se caracterizează prin producerea unei cantități prea mari de hormoni tiroidieni. Manifestarea hipersecreției este cunoscută sub denumirea de boala Basedov-Gravers, care poate să apară atât în timpul copilăriei, cât și la adulți. În această boală se constată o mărire anormală a glandei care poate fi difuză sau modulară, cu păstrarea capacității celulelor glandulare de a produce hormoni. Glanda mărindu-se, se formează așa numita gușă exoftalmică sau hipertiroidia exoftalmică. Această gușă este deosebită de gușa care apare în starea de hipotiroidism, pentru că în acest caz tiroida funcționează producând hormoni în cantitate mai mare decât este necesar organismului. Gușa are în general o dezvoltare moderată, bilaterală, cu o ușoară accentuare pe lobul drept.
De o importanță deosebită este starea în care ajunge sistemul nervos. Activitatea nervoasă superioară este intens modificată. Astfel, procesele de excitație sunt exagerate, constatându-se hipersensibilități, irascibilitate, scăderea inhibiției afective, treceri bruște de la o stare sufletească la alta, cu o emotivitate exagerată. De asemenea, somnul este agitat, cu coșmar, uneori cu insomnie. Alături de aceste tulburări ale sistemului nervos, apar și tulburări ale tonusului și forței musculare. Tulburările de tonus se manifestă prin rigiditatea musculaturii, mimicii și a globilor oculari, sau a întregului corp. Sunt tulburate de asemenea funcțiile vegetative, manifestându-se în activitatea aparatelor cardiovascular, gastrointestinal, respirator și renal, prin acțiunea nervului vag. Ca o consecință a acțiunii asupra inimii, apare tahicardia, pulsul atingând frecvența de 100-140 bătăi pe minut, activitatea inimii fiind exagerată. Pancreasul este suprasolicitat, având ca rezultat o insuficiență enzimatică, cu tulburări gastrice și hiperglicemie.
Se mai constată o creștere a poliuremiei, deci a diurezei. Pielea prezintă tulburări vasomotorii, trofice și secretorii. Acestea se manifestă prin: valuri de căldură, transpirații ge-neralizate, prurit (mâncărime), vitiligo (depigmentare), căderea părului, apariția încărunțirii timpurii, unghii subțiri care se rup ușor etc. Se tulbură metabolismul calciului, al fosforului și protidelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?