Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Cuişoarele


Cuișoarele sunt mugurii uscați ai florii arborelui de cuișoară, niște lujeri asemănători viței-de-vie. Planta, cultivată în țările calde, este originară din Insulele Moluce și face parte din familia Myrtaceae. Chinezii au folosit-o cu câteva secole înainte de Hristos. Astfel, înalții demnitari chinezi (mandarinii) o mestecău în gură înainte de a vorbi cu suveranul lor. Se presupune că a fost introdusă în Europa în primele secole d.Hr. în secolul al VlII-lea, arabii o vindeau europenilor la prețuri foarte mari. Se folosea mai mult ca medicament, iar medicii o conside-rau un panaceu. Astfel, o portocală frecată cu cuișoare elimină orice risc de conta-giune. Cuișoarele presărate pe lenjerie alungau moliile din dulapuri.
Bobocii florali se recoltează înainte de a se deschide. Cuișoarele au o aromă specială iute, puțin uleioasă și cu un gust fin. Din punct de vedere yoga, sunt dublu yin. Metafizic, apar elemente yang. Conform Ayurvedei, sunt dulci-amărui, fierbinți, iuți, astringente, stimulatoare. Pot înlocui sarea și potolesc setea. Cuișoarele constituie un adaos pentru fructe și legume. Se folosesc la preparate de patiserie, sosuri, anumite ciorbe, carne (porc), condimentarea cârnaților de casă, la unele sortimente de prăjituri, vin fiert sau ceai. Ele dau orezului o aromă deosebită. Se pot folosi la purificarea untului. În multe țări, cuișoarele se folosesc la fabricarea parfumurilor, pastei de dinți, sărurilor de baie și aromarea băuturilor alcoolice.

Cuișoarele conțin:
Tanin, ulei eteric, în care componentul principal este eugenolul, cu proprietăți antiseptice, utilizat în stomatologie și la prepararea vanilinei. Au un efect calmant, dezinfectant. Au acțiune antivirală. Stimulează pofta de mâncare și ajută digestia, acționează contra vomei, colicilor, sughițului. Înlătură viermii intestinali, întăresc imunitatea, prin creșterea numărului de globule albe din sânge. Sunt diuretice și depurative. Influențează sistemul nervos și vasele de sânge. Ajută în boli de ochi și inflamațiile urechii medii. Insulina este folosită mai eficient în prezența cuișoarelor. Uleiul de cuișoare, conținând un procent ridicat de eugenol care-i conferă proprietăți antiseptice și anestezice, ajută în boli ale cavității bucale și la calmarea durerii de dinți. Poate fi folosit ca anestezic al dinților, pentru dezinfectarea canalelor măselelor. Uleiul se aplică direct pe un dinte dureros, dar, atenție, dacă se aplică des, va dăuna. În caz de răceală, se fac inhalații cu câteva picături de ulei de cuișoare puse în apă clocotită sau se face decoct de cuișoare și se inhalează aburii.
Calmează tusea, astmul, ajută în tuberculoză, boli de cap. Uleiul de cuișoare, fiind un antioxidant, ajută ve-derea. Cuișoarele folosite în exces irită sistemul nervos central.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?