Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

10 mii de euro pentru 1.200 de morminte


Primăria Focșani a rezolvat problema extinderii Cimitirului Nordic cu două bucăți de teren de la familia consilierului local PNL, Gheorghe Stan. Astfel, Administrația Cimitirelor și-a extins proprietatea cu 3.162 metri pătrați de teren în zona Cimitirului Nordic și a cedat 3.359 de metri pătrați în zona poligonului Ministerului Apărării, respectiv Calea Munteniei – E85. Dintr-un calcul simplu rezultă că Gheorghe Stan a câștigat la această afacere nu mai puțin de 197 de metri pătrați în Cartierul Sud care valorează circa 10.000 de euro la prețul pieței. În schimb, Primăria obține terenul pe care poate amenaja 1.200 de morminte.
Consilierul local, Gheorghe Stan a cerut permisiunea să nu voteze proiectul de hotărâre pentru că îl privea în mod direct. Legat de posibilitatea legală de a se permite schimbul, consilierul PSD Laurențiu Veber a atenționat că legea interzice astfel de tranzacții între Consiliul Local și unul dintre consilieri.
„Eu am o dilemă juridică care se referă la articolul 90 din Legea 161/2003. Consilierii locali nu pot încheia contracte cu autoritățile administrațiilor publice locale din care fac parte. De asemenea, articolul 92 prevede restricții ale alesului local prin renunțarea la mandat, încetarea de drept a mandatului de ales local”, a spus consilierul PSD, Laurențiu Veber care s-a și abținut de la vot. Cu toate că s-a pus problema legalității acestui schimb, cele două proiecte de lege au fost votate favorabil de 16 din 17 consilieri.
Un susținător al schimbului de terenuri a fost primarul Decebal Bacinschi care a arătat că, în prezent, nu mai sunt locuri pentru morminte și că un astfel de schimb este necesar pentru extinderea cimitirului. „În Cimitirul Nordic al Focșaniului nu mai avem unde să facem morminte. De doi ani de zile și mai bine suntem în discuții să mărim această suprafață. Până la urmă am ajuns la o înțelegere cu cel care are teren în imediata apropiere. Am căzut la înțelegere să facem un schimb cu un teren în fostul cimitir de pe centură. Astfel putem să rezolvăm problema a 1.200 de morminte”, a spus primarul Bacinschi.
Cele două cimitire mari din municipiul Focșani, Sudic și Nordic, sunt încărcate de istorie, fiind vechi de câteva sute de ani. Cimitirul Sudic datează, conform actelor de la Administrația Cimitirelor, din anul 1798, iar cel Nordic a fost înființat câțiva ani mai târziu, în 1803. De-a lungul timpului însă, multe morminte au rămas în para-gină, acestea nefiind îngrijite de rudele celor trecuți în lumea celor drepți.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?