Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Preţul pâinii va creşte cu peste 15%


Pâinea se va scumpi cu peste 15% începând cu luna februarie a anului viitor, din cauza importurilor de grâu, după ce în ultimele patru luni prețul a crescut cu 10%, a declarat Aurel Popescu, președintele patronatului Rompan.
„Creșterea de preț la grâu de la 120 de euro pe tonă în iunie la 170 euro în iulie și la 200-220 euro în toamna acestui an, dar și majorarea de TVA de la 19% la 24%, au făcut ca prețul făinii să urce cu 60% și ca pâinea să se scumpească cu 10% în ultimele patru luni”, a spus Popescu.

El a adăugat că scumpirea a avut ca efect reducerea cu 15% a pieței de panificație fiscalizate începând din luna iulie.
Potrivit datelor Rompan, dintr-un consum lunar de 180.000 de tone de pâine la nivel național, piața fiscalizată acoperă doar 35%, restul fiind autoconsum și piață neagră.
Valoric, vânzările de pâine, incluzând piața neagră, sunt estimate la circa 1,3 miliarde de euro pe an.
„La o creștere de preț a făinii cu 60%, pâinea ar fi trebuit să se scumpească cu 30%, dar piața nu ar fi suportat această creștere. Din acest motiv, peste 90% dintre brutari lucrează fără profit și unii chiar în pierdere. În ultimele patru luni, din circa 4.500 de firme de morărit și panificație s-au închis aproximativ 700, adică peste 15%. Peste 3.500 de oameni din domeniu au intrat în șomaj”, a adăugat Popescu.

El a explicat că în vara acestui an, odată ce Rusia a stopat exportul de cereale, a crescut presiunea pe România și Bulgaria, iar țara noastră a exportat circa două milioane de tone de grâu. Din acest motiv, România va trebui să importe grâu în primul semestru, la un preț cu 50% mai mare decât cel cu care a exportat, pentru că între timp prețurile au crescut.
„Din acest motiv, prețul pâinii ar trebui să crească începând cu luna februarie. Calculele noastre spun că majorările de preț din februarie vor depăși 15%”, a afirmat Popescu.

Președintele Rompan a menționat că, din cauza condițiilor meteo, suprafața însămânțată cu grâu la nivel național este cu 25% mai redusă comparativ cu anul trecut. „Din acest motiv, anul viitor vom avea o recoltă mai mică de grâu, ceea ce mă face să cred că nu vom mai reveni la prețurile de acum prea curând”, a încheiat Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?